NavMenu

Za energetsku efikasnost u javnim ustanovama u Srbiji 55 mil USD - Projekti spremni, građevinski radovi počinju u 2011.

Izvor: eKapija Sreda, 29.12.2010. 14:10
Komentari
Podeli

Za unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama u Srbiji do 2012. godine Svetska banka u saradnji sa Vladom Srbije obezbedila je 30 mil USD. To je drugi deo Projekta energetske efikasnosti u Srbiji, pokrenutog 2005. godine, sa ukupnim budžetom od 55 mil USD.

Projekat, koji tehnički sprovodi Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije, obuhvata unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima (škole, bolnice, domovi za stare i lica sa smetnjama u razvoju). To će se ostvariti različitim merama – poboljšanjem termoizolacije na građevinskom omotaču zgrada, zamenom prozora, unapređenjem instalacija sistema grejanja i unutrašnjeg osvetljenja i dr.

Ovaj projekat pokrenula je Agencija za energetsku efikasnost Srbije, čiji direktor mr Bojan Kovačić u razgovoru za "eKapiju" objašnjava da je u prvoj fazi za više od 70 objekata (uključujući i objekte Kliničkog centra Srbije) utrošeno 25 mil USD, a da je do 2012. na raspolaganju još 30 mil USD i da će se u toj fazi energetski rehabilitovati više od 100 objekata, među kojima i objekti Kliničkog centra Niš.

- Svetska banka je obezbedila novac po veoma povoljnim uslovima. Rezultati prve faze govore da su ostvarene značajne energetske uštede u svim objektima sa prosečnim smanjenjem od 40% u potrošnji energije na nivou celog projekta. Uštede energije na pojedinačnim objektima su varirale od 15-63%. Smanjivanje emisije CO2 za čitav projekat iznose 42%. Period povraćaja investicije za bolnice, zbog njihovog 24-časovnog radnog vremena, iznosi 5,3 godine dok je za škole 12,8 godina. Period povraćaja investicije na nivou čitavog projekta iznosi 7,5 godina. Kako je period povraćaja investicije manji od 10 godina, koliko iznosi "grace" period kredita, može se zaključiti da ovakvi zajmovi mogu biti otplaćeni iz energetskih ušteda ostvarenih pre početka otplate kredita, kao u ovom slučaju - kaže Kovačić i dodaje da je većina tehničke dokumentacije (glavni projekti) završena i da u 2011. slede građevinski radovi na zgradama.

Tender za nabavku sistema za snabdevanjem energijom Kliničkog centra u Nišu, je u toku, dok će prvi rezultati javnog poziva za izvođenje arhitektonsko-građevinskih, mašinskih i elektro radova na javnim zgradama u cilju smanjenja potrošnje energije biti poznati u januaru.

Tako će, na primer, uskoro energetski efikasnije fasade i krovove dobiti sedam objekata u sastavu Kliničkog centra Niš, zdravstveni centri Knjaževac i Surdulica, zatim škola za poljoprivredu i veterinu u Vranju i Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj" u Brusu. Biće unapređene i elektroinstalacije u osnovnim školama "Vuk Karažić" u Priboju, "Stari grad" u Užicu i "Steven Sremac" u Borči.

Javnim pozivom je obuhvaćeno i postavljanje fasade i krova u Institutu za decu i omladinu u Kulini kod Aleksinca, Domu zdravlja Subotica, OŠ "Heroj Ivan Muker" i "Olga Milošević" u Smederevskoj Palanci, "Stevan Sremac" u Borči, "Sveti Sava" u Velikoj Plani i na studentskom domu "Patris Lumumba" u Beogradu.

2011. godina energetske efikasnosti

Na inicijativu Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije i Centra za monitoring i evaluaciju, 22. decembra u Rektoratu Univerziteta u Beogradu svečano je potpisana Deklaracija kojom se 2011. proglašava godinom energetske efikasnosti. Potpisnici Deklaracije su relevantni državni organi, predstavnici biznis i nevladinog sektora, UNDP za Srbiju, a najavljeno je i priključenje univerziteta u Srbiji. Godina energetske efikasnosti se proglašava sa sledećim ciljevima:

1) Povećanje informisanosti građana Republike Srbije o konceptu energetske efikasnosti i mehanizmima za njegovu primenu

2) Povećanje znanja i veština specifičnih ciljnih grupa od interesa za buduću implementaciju mera energetske efikasnosti u Republici Srbiji (mladi, stručnjaci, predstavnici preduzeća, javnih institucija, lokalnih samouprava itd.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.