NavMenu

Fabrika ukapljenog gasa u Zvorniku, vredna 70 mil EUR, još čeka na prve kapi

Izvor: Nezavisne novine Sreda, 24.08.2022. 14:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SergBob/shutterstock.com)Ilustracija
Desetine zaposlenih, energetska efikasnost, zaštita životne sredine i razvoj novih tehnologija. Sve ovo trebalo je da obezbijedi 70 mil EUR vrijedna fabrika za ukapljeni gas, koja je planirana da se gradi u Zvorniku, a koju su međusobnim sporazumom 2017. godine najavili Gas-Res i ruski Gazprom SPG Tehnology.

Ove kompanije još nema, a kako Nezavisne novine saznaju, čeka se usvajanje rezultata Studije izvodljivosti, kao i završetak neophodnih geoloških istraživanja. Međutim, nadležni poručuju da se od projekta nije odustalo.

Podsjetimo, 2017. predstavnici Gas-Resa i ruskog Gazprom SPG-a potpisali su sporazum i pismo namjere o osnivanju zajedničkog preduzeća i fabrike u Zvorniku, koja bi se trebalo baviti prebacivanjem gasa u tečno stanje (tzv. ukapljeni gas), ali i hladnjače ili postrojenja za proizvodnju struje, jer će se, kako su tom prilikom najavili nadležni, prilikom pretvaranja gasa u tečno stanje stvarati energija koju treba iskoristiti.

Sporazumom je tada predviđeno da će ruski gigant biti većinski vlasnik kompanije, a da će Gas-Res imati manji udio u vlasništvu.

- Ovo će obezbijediti dodatnu energetsku sigurnost ne samo građanima Srpske, njenoj industriji i javnim ustanovama, nego i za čitav region - rekao je prilikom potpisivanja sporazuma Milorad Dodik, tada predsjednik Republike Srpske.

Nadležni na lokalnom i republičkom nivou za Nezavisne ne otkrivaju mnogo detalja, ali poručuju da se od projekta nije odustalo, već da je postupak usporen zbog pandemije, a sada i zbog situacije u Ukrajini. Iz kompanije Gas-Res potpisnika sporazuma o osnivanju fabrike, za Nezavisne novine kažu da se projekat trenutno nalazi u predinvesticionoj fazi i u procesu je usvajanja rezultata Studije izvodljivosti.

- Zbog značajnih promjena na svjetskom tržištu energenata, zaključci Studije izvodljivosti prolaze ponovnu evaluaciju. U stalnom smo kontaktu s ruskim partnerima, koji vode ovaj projekat i koji diktiraju dinamiku. Planovi se prilagođavaju trenutnim tržišnim okolnostima - kazali su iz Gas-Resa.

Na pitanje Nezavisnih u kolikom obimu će Srpska imati vlasništvo nad preduzećem, iz Gas-Res poručuju da će o tome odlučivati Vlada RS nakon što usvoji rezultate Studije izvodljivosti i donese odluku o formiranju zajedničkog preduzeća.

Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika, 2020. godine potvrdio je medijima da je Gazprom kupio plac na kome će graditi postrojenje.

U razgovoru za Nezavisne novine Stevanović kaže da je, prema njegovim informacijama, preduzeće zvanično registrovano u Banjaluci i da su krenula geološka istraživanja.

- Ako vjerujete, dalje ne znam šta se radilo. Niko nam se nije obraćao za dalje korake, za koje je možda bila potrebna saglasnost i podrška lokalne samouprave. Zemljište je kupljeno i, prema mojim informacijama, imali su ugovor s jednom firmom koja se bavila geološkim istraživanjima terena. Ne znam rezultate tih istraživanja - kazao je Stevanović.

Geološka istraživanja radila je firma IRM-BOR iz Zvornika. U razgovoru s predstavnicima ove kompanije Nezavisne su saznale da je posao obavljen prošle godine na zahtjev ruske strane, ali ne otkrivaju o kome se radi.

- U jesen prošle godine mi smo dobili ponudu da uradimo geonacrtni izvještaj (ispitivanje terena i priprema za neki budući projekat). To su tražili neki Rusi. Ja sam fakturisao jedan avans koji je tražen. Oni su to uredno platili, 30 odsto avansa i to je bilo 10.000 KM - pojašnjava za Nezavisne novine Vlado Gavrić, direktor firme IRM-BOR Zvornik.

Ali, iako je izvještaj sačinjen tada, Gavrić kaže da nisu imali kome da ga dostave.

- Desila se kriza koja još traje. Mi smo radili izvještaj, ali niti smo ga dostavili, niti smo ga imali kome predati. Jednostavno nismo imali veze s njima, sve je to prekinuto zbog rata i svega ostalog - poručuje Gavrić.

Geolog Nenad Toholj kaže za Nezavisne novine da je planirano da se postrojenje gradi na zemljištu nedaleko od fabrike Alumina.

- Prva geološka istaživanja trebalo je da budu rađena prije dvije godine, ali je od tada samo preliminarno urađeno. Ja nemam informacije kada će se to sve nastaviti i šta će se desiti s tim, jer je sada rat u Ukrajini - naglašava Toholj.

Nijedan novi detalj o ovom milionskom projektu Nezavisne nisu uspjele saznati iz Ministarstva energetike i rudarstva RS, jer im nije odgovoreno ni na jedno pitanje.

Ove dnevne novine podsjećaju da je uporedo s fabrikom za ukapljeni gas, trebalo da se grade i hladnjače ili postrojenja za proizvodnju struje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.