NavMenu

Otvoren Samit energetike "SET Trebinje 2023" - Najavljeno osnivanje udružene energetske zajednice (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 22.03.2023. 16:50
Komentari
Podeli
(Foto: SET Trebinje/3 D Media)
U Trebinju je danas otvoren Četvrti Samit energetike "SET Trebinje 2023" na kojem prisustvuje oko 720 učesnika.

Predsednik Srpske Milorad Dodik rekao je na otvaranju Samita da je činjenica da se svet sve više se oslanja na korišćenje automobila i transportnih sredstava koji se pokreću na električnu energiju što svakako govori o tome da moramo da razmišljamo i da u narednih desetak godina damo odgovore za ovo vreme i narednih nekoliko decenija.

- Ovo je tema koju želimo da zadržimo i naš fokus da zadržimo na ovim pitanjima. Drago mi je što ovde u Trebinju čujem ljude koji dolaze već godinama, koji su zadovoljni i dogovorili smo se da u naredne dve, tri ovakav samit održimo u novoj zgradi kongresnog centra koji ćemo napraviti posvećen isključivo energetici ovde u Trebinju -poručio je Dodik.

Republika Srpska vidi veliku razvojnu šansu u sektoru energetike, sa više od 2.700 planiranih megavata u novim energetskim kapacitetima, primarno iz "čistih", obnovljivih izvora, izjavio je premijer Radovan Višković na otvaranju Samita energetike u Trebinju.

- Postoji mogućnost osnivanja udružene energetske zajednice kroz koju bi mogli da delegiramo probleme ali i da ih rešavamo na zajednički način tako da niko ne bude oštećen, da niko nema negativne efekte. Siguran sam da u jednoj takvoj energetskoj zajednici možemo da izvučemo i profitabilnost i stabilnost i nezavisnost u energetskom smislu - izjavio je Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Događaji kao Samit energetike "SET Trebinje 2023" mogu da doprinesu pronalasku ključnih pravaca razvoja, kako za pojedinačne zemlje, tako i za region, jer samo kao region možemo biti jači i napredniji, rekla je direktor Elektromreža Srbije Jelena Matejić u Trebinju.

Matejićeva je na otvaranju ovog samita istakla da je tema ovogodišnjeg samita, koja se tiče energetske stabilnosti zapadnog Balkana, značajna, te da je važno pronaći ne samo rešenja za prevazilaženje prepreka, već i mehanizme za puno ostvarivanje energetskih potencijala regiona.

Prisutnima su se još sa pozdravnim rečima obratili Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske i Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Zajednička poruka svih zvaničnika je da je ključno regionalno povezivanje u energetici.


Samit energetike Trebinje 2023 održaće se od 22. do 24. marta u organizaciji Elektroprivrede RS, Grada Trebinja i firme SET.

Portal eKapija je medijski sponzor Samita.

Više o panelima i dešavanjima možete da pratite u našoj posebnoj rubrici na linku OVDE.

FOTO GALERIJA:
Fotogalerija
Samit energetike SET Trebinje 2023 - otvaranje
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.