NavMenu

Zamena zalistaka sada i u KCS za 45 minuta u lokalnoj anesteziji

Izvor: RTS Sreda, 24.08.2022. 10:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrei_R/shutterstock.com)Ilustracija
TAVI procedura od danas će se redovno raditi u Kliničkom centru Srbije. Prvi pacijenti, koji zbog zdravstvenog stanja nisu mogli na hiruršku zamenu zaliska, otpočeli su novi život.

- Ovo je od važnosti za celu našu instituciju, pre svega za pacijente kojima je ova procedura od životne važnosti i mi smo presrećni što nam je konačno omogućeno da ovo radimo na jedan sistematičan način - rekao je Zlatko Mehmedbegović, kardiolog u UKCS.

A jedan od pacijenata koji je dobio pomoć je i 76-godišnji Milojko Radovanović iz Niša.

- Nisam mogao da hodam, otišao sam kod kardiologa, kažu zalistak – mora da se operiše. Ja sam prihvatio, imam dve ćerke lekarke, tako da nisam imao dileme... Jedan me čeka unuk, malopre me je zvao pita: Kada ćeš deda da stigneš, da idemo u kafanu? - ispričao je Milojko Radovanović iz Niša.

- Umesto otvaranja grudnog koša, umesto totalne anestezije, mi radimo u lokalnoj, iz preponske arterije i stari zalistak koji je teško oboleo se zameni novim koji se nalazi na kateteru. Mislim da je vreme i za tranziciju generacija. Naš tim, doktor Mehmedbegović i doktor Dejan Milašinović će biti direktni operateri u ovim slučajevima, a moj kolega profesor Vukčević i ja ćemo biti podrška - izjavio je Goran Stanković, direktor Klinike za kardiologiju UKCS.

Podrška je i profesor iz Budimpešte koji iza sebe ima 3.000 ovakvih intervencija.

- Klinika izgleda neverovatno. A tim profesora Stankovića, sve su to mladi ljudi koji već imaju neverovatno mnogo iskustva i odlični su. A ovo što danas rade, to je procedura 21. veka - istakao je Peter Andreka, direktor Nacionalnog kardiovaskularnog centra u Budimpešti.

Suženje aorte uglavnom se javlja posle 65. godine, i verovatno je svaka treća obolela osoba kandidat za tu proceduru.

- Starost nije bolest, ali je doba bolesti, i te pridružene bolesti predstavljaju veliki rizik za hirurško zbrinjavanje svih valvularnih mana pa i svih operacija. Ovom metodom mi omogućavamo sigurno i efikasno produženje života, i povratak kvaliteta života - kaže za RTS Branislava Ivanović, kardiolog UKCS.

Intervencija u proseku traje od 45 minuta, do sat ili dva, u zavisnosti od težine situacije. Pacijent već posle dan ili dva može da bude otpušten kući.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.