NavMenu

Krediti za pokretanje biznisa - Šta nude banke, a šta država i koje troškove to podrazumeva?

Izvor: Nova Petak, 19.08.2022. 12:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gajus/shutterstock.com)Ilustracija
Imate ideju za pokretanje biznisa, ali nemate dovoljno početnog kapitala da to i sprovedete u delo?

Na sajtovima banaka pronaći ćete mnoštvo ponuda za startap kredite. U suštini, to je pomoć klijentima da pokrenu i razviju malo preduzeće.

Što se tiče uslova koje morate da ispunjavate da biste postali korisnik startap kredita, osim što firma treba da posluje kraće od dve godine, potrebno je i da ima mali broj zaposlenih, a pojedine banke navode devet zaposlenih kao maksimum, izveštava sajt nova.rs.

Neki od ostalih uslova su učešće u investiciji od 10%, uredan kreditni biro, kako firme, tako i vlasnika, a takođe morate biti državljanin Republike Srbije.

Spisak neophodne dokumentacije je poduži, a između ostalog će vam biti potrebni biznis plan preduzeća, vaša radna biografija, kao i različiti izveštaji koji se odnose na poslovanje preduzeća, a banke na svojim sajtovima nude detaljni spisak svega što vam je potrebno. Od dana predavanja dokumentacije, kredit vam može biti odobren, u zavisnosti od banke, u periodu od 10 do 15 dana.

Osim toga da li ispunjavate uslove za dobijanje kredita i potrebne dokumentacije, zapravo najveću pažnju treba obratiti na to da li uopšte imate startap koji je pogodan za kredit, odnosno da li će se desiti da vam banke, zbog delatnosti koju obavljate, odbiju zahtev.

U skladu sa Evropskim investicionim fondom, banke vam neće dozvoliti da postanete korisnik kredita ukoliko otvorite kladionicu ili kockarnicu, preduzeće za proizvodnju ili trgovinu oružjem ili za proizvodnju alkohola. Na listi preduzeća kojima zahtev za kredit neće biti odobren nalaze se i brokerske kuće, menjačnice, političke partije i mediji.

Ipak, ukoliko se bavite nekom drugom profitabilnom delatnošću, moći ćete da podnesete zahtev za kredit.

U zavinosti od dužine poslovanja vaše firme, iznos kredita koji vam može biti odobren je od 1.300 do oko 30.000 EUR.

Još jedna bitna stavka koju treba da razmotrite kada se odličujete na ovakav vid zaduživanja, jeste da zapravo postoje dve vrste ovih kredita – investicioni i krediti za obrtna sredstva. Investicioni kredit možete iskoristiti za ulaganje u opremu ili nekretnine koja vam je neophodna za poslovanje, kao i za rekonstrukciju objekta u kom već poslujete. Kada je u pitanju kredit za obrtna sredstva, on će vam omogućiti kupovinu materijala koji vam je potreban za proizvodnju ili robe koju ćete dalje prodavati.

Ovakvi krediti mogu biti dinarski, kao i u evrima, a kamate se kreću, u proseku od 5,2 do 6,85%.

Svaka banka ima različite uslove i zahteve koje treba da ispunite, te je svakako najbolje da dobro pogledate ponudu koju možete pronaći na zvaničnim sajtovima.

Što se tiče perioda otplate, kako piše nova.rs, on se kreće od 36 do 60 meseci. Postoji mogućnost dobijanja i grejs perioda, odnosno perioda između isplate kredita i uplate prve rate, i to u trajanju od, u proseku, tri do šest meseci.


A šta nudi država

I Ministarstvo privrede ima svoj program, a ukupna sredstva koja će biti dodeljena korisnicima iznose 150.000.000 dinara, odnosno skoro 1.300.000 EUR. Ukoliko ste u Agenciji za privredne registre, minimum dve godine pre podnošenja zahteva, registrovali svoje mikro ili malo preduzeće, na dobrom ste putu da dobijete bespovratna sredstva u vrednosti od 30 do 40% ulaganja. Preostali iznos ulaganja biće finansiran iz kredita Fonda za razvoj Republike Srbije, i to sa rokom otplate do pet godina, sa grejs periodom od godinu dana i kamatnom stopom od 1 do 2%.

Ukupni iznos odobrenih sredstava ne može biti manji od 400.000, niti veći od 6.000.000 dinara, odnosno od 3.400 do 51.000 EUR.

Sredstva dodeljena na ovaj način možete koristiti za kupovinu potrebne opreme, prevoznih sredstava, materijala i sirovina za prozvodnju. Takođe, pozajmica pokriva i održavanje poslovnog prostora i troškove poslovanja.

Ukoliko ste zainteresovani za ovu vrstu pozajmice, navodi se na sajtu Fonda, potrebno je da se obratite akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama, kako biste, pre svega, prošli besplatnu obuku za započinjanje poslovanje.

Zatim popunjen zahtev za startap kredit sa pratećom dokumentacijom predajete Fondu u Knez Mihailovoj 14 u Beogradu ili Bulevaru Nemanjića 14a u Nišu.

Javni poziv je otvoren sve dok postoje raspoloživa sredstva, a najkasnije do 31. decembra 2022. godine.


Troškovi podizanja kredita

Prilikom podizanja kredita, postoje i drugi troškovi na koje treba da se pripremite.

Tako ćete morati da platite 1% od iznosa kredita za proviziju za uslugu obrade zahteva, između 246 i 1.440 dinara za izveštaj kreditnog biroa, 50 za menicu, 10.080 za overu založne izjave, a na godišnjem nivou plaćaćete 40 EUR za osiguranje nepokretnosti - a troškova ima mnogo. Oni se razlikuju od vrste i iznosa zaduživanja, te je najbolje raspitati se o detaljima u banci.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti pre, a šta posle treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savetuje Novaka Đokovića.
Teniser se 2010. odrekao glutena, mlečnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice, kinoa

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.