NavMenu

"Moravka" privlačna i strancima, da li je na pomolu novi suhomesnati proizvod?

Izvor: RTS Petak, 15.07.2022. 10:12
Komentari
Podeli
(Foto: Dusan Petkovic/shutterstock.com)
U selu Brezovica kod Čačka domaćinstva obilaze inostrane privredno-prehrambene kompanije i predstavnici francuske regije Alzas kako bi započeli saradnju i iskoristili prednosti gajenja autohtone rase svinja "Moravka".

Već petu godinu Goran Bojović na svom imanju gaji autohtonu rasu svinja. Sada ima stotinu grla. Proizvodi od mesa Moravke izvanrednog kvaliteta odavno su poznati na domaćem tržištu, a zainteresovanost stanih kompanija otvara nove mogućnosti.

- Poljoprivredno stočarska zadruga Moravka je sada angažovala sve svoje resurse da ovo unapredimo, da omasovimo kod ljudi mnogih koji već se bave time, da dogovorimo oko svega toga, proizvodnje, da koji već imaju da može da prošire i da ova delatnost zaživi još u većoj meri u Srbiji - kaže Goran Bojović, direktor zadruge.

Jeličko selo Brezovice posetili su predstavnici francuske regije Alzas i udruženja koje poslednjih godina radi na jačanju saradnje te zemlje i Srbije. Spona kvalitetne srpske sorte i strane tehnologije mogla bi doneti nove proizvode.

- Dobićemo mogućnost da se zahvaljujući karakterističnosti Moravke, u skladu sa tehnologijom na kojoj radi Alzas na našem tržištu pojavi novi proizvod koji će imati za cilj promociju njihovog suhomesnatog proizvoda u saradnji sa našim kvalitetom, a to bi opet bila inovacija na našem tržištu - kaže Slađana Novaković iz Udruženja "Ja volim Francusku".

Prvi korak u saradnji je otvaranje predstavništva regije Alzasa u Srbiji.

- To međunarodno predstavništvo će nam biti most spajanja u okviru privredne, turističke, kulturne i ekonomske saradnje između ovog dela Srbije i regije Alzasa, a konkretno sada nam je pažnja orjentisana na voće, povrće i suhomesnate proizvode - kaže za RTS Žerar Sadel, predsednik Unije regije Alzas.

Na planini Jelici idealni su uslovi za uzgoj rase svinja "Moravka'"pa domaćini koji se već bave proizvodnjom veruju da je razvojna šansa ruralnog područja upravo ta grana stočarstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.