NavMenu

Korlat, prvi hibridni energetski park u Hrvatskoj

Izvor: Balkan Green Energy News Četvrtak, 02.06.2022. 08:36
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Pixabay / enriquelopezgarre)Ilustracija
Solarna elektrana Korlat u Zadarskoj županiji, snage 99 megavata, biće izgrađena pored istoimenog vetroparka, koji je pušten u rad prošle godine i sa kojim će činiti prvi hibridni park obnovljivih izvora u Hrvatskoj. Tender za izgradnju je raspisala Hrvatska elektroprivreda (HEP), prenosi Balkan Green Energy News.

Buduća solarna elektrana Korlat će se prostirati na 185 hektara i nalaziće se neposredno uz vetropark Korlat, osam kilometara severozapadno od Benkovca.

HEP je raspisao tender za izgradnju solarne elektrane Korlat priključne snage 75 megavata i instalisane snage 99 megavata. Poziv za pretkvalifikaciju je otvoren do 6. jula.

Radovi na solarnoj elektrani Korlat će biti finansirani u okviru HEP-ovog projekta GoGreen, uz pomoć kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Projekat će se odvijati u jednoj fazi, a prema prethodnim najavama predsednika uprave HEP-a Frane Barbarića, procenjena vrednost investicije iznosi oko 500 miliona kuna (66,29 mil EUR).

Tokom narednih nekoliko godina biće izgrađeno 168 megavata većih fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj, dok HEP planira da izgradi oko 350 megavata solarnih elektrana do 2030. godine, naveo je Barbarić.


Jedinstvena lokacija za proizvodnju zelene energije

Kad sunčana elektrana počne s radom, hibridni park Korlat će po ukupnoj instalisanoj snazi elektrana koje koriste obnovljive izvore energije postati jedinstvena lokacija za proizvodnju zelene energije u Hrvatskoj, sa ukupnom snagom od gotovo 160 megavata.

Inače, vetropark Korlat ima snagu od 58 megavata i pušten je u rad prošle godine. Postrojenje ima 18 vetroagregata i procenjenu godišnju proizvodnju od 170 gigavat-sati. Struja iz ovog vetroparka dovoljna je za potrebe 50 hiljada domaćinstava godišnje odnosno oko jedan odsto potrošnje u Hrvatskoj.

Ulaganja u vetroelektrane i solarne elektrane deo su HEP-ovog investicionog ciklusa u obnovljive izvore energije, koji je započet 2019. godine. Ovo državno preduzeće planira da do 2030. poveća udeo obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije za 50%, odnosno da poraste sa šest na devet teravat-sati godišnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Odabrani izvođači za transformaciju bivše Glavne železničke stanice u Beogradu u Istorijski muzej Srbije - Posao vredan 16,2 mil EUR

Istorijski muzej Srbije izabrao je izvođače za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Glavne železničke stanice u Beogradu i promenu namene u objekat Istorijskog muzeja. Posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, a vrednost ugovora je 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16,2 mil EUR, sa PDV-om. Na tender su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.