NavMenu

Nakon odsumporavanja u Termoelektrani Nikola Tesla A očekuje se devet puta manja emisija sumpor-dioksida

Izvor: eKapija Sreda, 12.04.2023. 10:35
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/VSBojan)
Osim novih ulaganja u obnovljive izvore energije, neophodno je i da se u što skorijem roku okonča projekat odsumporavanja u Termoelektrani Nikola Tesla A, čime će emisija sumpor-dioksida TENT-a biti smanjena devet puta, rekla je ministarka Dubravka Đedović prilikom razgovora sa sa predstavnicima Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) o planu prioritetnih ulaganja u energetiku, kao i o dinamici rada na novoj strategiji razvoja energetike i integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana, navedeno je na sajtu Vlade.

Ministarka je poručila da je pred Srbijom ciklus značajnih investicija u energetiku, a kako bi što pre ostvarili ciljeve maksimalne energetske sigurnosti i Zelene agende, ubrzano se radi na strateškim dokumentima.

- Reverzibilne hidroelektrane su prioritetni projekti Vlade Srbije koji treba da omoguće veću integraciju obnovljivih izvora energije u naš elektroenergetski sistem - naglasila je Đedović.

Ona je ukazala na to da, dok se rad na strateškim dokumentima privodi kraju, ministarstvo i Vlada paralelno rade na obezbeđivanju podrške za buduće kapitalne projekte, kako tehničke i stručne, tako i finansijske.

- Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan i strategija u sadejstvu sa izmenama Zakona o obnovljivim izvorima energije stvoriće okvir za nova ulaganja i verujem u to da postoji prostor za nastavak partnerstva sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju - poručila je ona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.