NavMenu

Rusi u Srbiji otvorili 74 preduzeća i 370 preduzetničkih radnji

Izvor: Dnevnik Sreda, 01.06.2022. 09:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: motorangel/shutterstock.com)Ilustracija
Ako poredimo sa prošlom godinom, od februara do danas, u IT sektoru registrovano je sedam puta više privrednih društava i 25 puta više preduzetničkih radnji čiji su osnivači iz Rusije.

Od kraja februara do polovine maja ove godine, u IT sektoru osnovana su 74 privredna društva sa većinskim ruskim vlasništvom, dok nije zabeležena registracija firmi iz Ukrajine. Takođe, otvoreno je 370 preduzetničkih radnji sa osnivačima iz Ruske Federacije i jedna iz Ukrajine.

Jelena Jovanović, savetnica predsednika Privredne komore Srbije, navodi za RTS da je najviše osnovano firmi čija delatnost je računarsko programiranje i to 88% i 12% preduzeća koja se bave konsultantskim uslugama u oblasti informacionih tehnologija.

- Ako posmatramo njihove biografije, pošto smo pozvali sve IT stručnjake kojima je potreban posao iz Ruske Federacije i Ukrajine, a koji se nalaze na našoj teritoriji ili koji žele da dođu u našu zemlju da nam to podnesu, vidimo da nam oni donose neke jako interesantne ekspertize koje do sada naš IT sektor nije imao, kao što je takozvana primena embedded sistema u okeanografiji. Naše kompanije do sada nisu radile u tom sektoru. U sektoru embedded-a jesu, u okeanografiji nisu, tako da je na našim kompanijama kako će iskoristiti te stručnjake - navodi Jovanovićeva.

Ukazuje da izvoz računarskih usluga u poslednjih 15 godina ide jako dobro i da ćemo, ako se nastavi ovaj trend, zaraditi do 2,5 mlrd EUR od izvoza računarskih usluga.

- Stopa rasta izvoza računarskih usluga je na godišnjem nivou veća od 25%, u zavisnosti od godine do godine, ali ide 25, 30, 35%. Verovali ili ne, prošle godine smo izvezli 1,7 mlrd EUR računarskih usluga. Ako se ovaj trend nastavi, ako posmatramo prvi kvartal ove godine, gde smo izvezli 508 mil EUR u odnosu na prošlu godinu, gde smo za isti period izvezli 364 miliona, mi ćemo zaista doći do te magične cifre za nas od 2,5 mlrd EUR izvoza računarskih usluga - navodi Jovanovićeva.

Poziva sve IT stručnjake da se jave na portal Privredne komore Srbije i podnesu svoje radne biografije.

- Na portalu privredne komore Srbije ima poseban deo koji se odnosi na IT stručnjake i pronalaženje poslova za IT stručnjake, tako da ih pozivamo da podnesu svoje radne biografije, a mi ćemo to podeliti sa domaćim IT kompanijama - poručila je Jovanovićeva, piše Dnevnik.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija, Finansije

Gubici Elektrodistribucije Srbije u 2023. bili milijardu dinara

Elektroprivreda Srbije (EPS) je prošle godine imala rekrodnu dobit 114,3 milijardi dinara, ali preduzeće koje se bavi distribucijm struje potrošačima, Elektrodistribucija Srbije (EDS) ne može se pohvaliti da je bilo uspešno, piše Danas. Prema finansijskim izveštajima objavljenim na APR-u, Elektrodistribucija je zabeležila gubitak od milijardu dinara ili skoro devet miliona evra. Prethodne, 2022. godine dobit EDS-a je iznosila 250

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.