NavMenu

Objavljen Vodič za izvoz voća i povrća na tržišta UAE i Saudijske Arabije

Izvor: Agroportal Petak, 13.05.2022. 08:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Publikacija "Vodič za izvoz voća i povrća: Praktične informacije o izvozu svežeg voća i povrća iz zemalja Zapadnog Balkana na tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije" sada je dostupna proizvođačima, otkupljivačima, izvoznicima i svima koji pokazuju interesovanje za sektor voća i povrća.

Autorke, dipl. ing.agr. Julka Toskić i Milica Zatezalo, u brošuri su pružile praktične informacije o izvozu svežeg voća i povrća iz zemalja Zapadnog Balkana na tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

Pre planiranja i pokretanja izvoza na tržišta Bliskog istoka, veoma je važno prethodno ispuniti sve uslove, propisane zahteve i procedure od strane nadležnih organa u ovim državama. U ovoj publikaciji mogu se videti ključni koraci u izvozu, obratite pažnju i budite sigurni da ste ispunili sve navedene stavke PRE nego otpočnete izvoz u UAE I Saudijsku Arabiju, prve su rečenice zapisane u ovoj publikciji.

tr
U poglavljima Vodiča opisane su glavne karakteristike tržišta voća i povrća i trendovi koji dominiraju na tim izvoznim tržištima s velikim potencijalom. Takođe, za uspešan izvoz potrebno je poznavati regulativu i procedure za uvoz voća i povrća na tržištima UAE i Saudijske Arabije, standarde, pravila za deklarisanje i označavanje proizvoda.

Radi uspešnog uspostavljanja poslovnih odnosa sa kompanijama u UAE i Saudijskoj Arabiji, predstavljeni su kanali distribucije na tim tržištima, uz pregled maloprodajnih lanaca, elektronskih prodavnica i nekih od najvećih uvoznika voća i povrća na ovim tržištima.

Proizvodnja voća i povrća na Zapadnom Balkanu je u stalnom porastu i značajno prevazilazi potrebe domaćih tržišta, što izvoz na nova tržišta nameće kao logičan korak. Zahvaljujući savremenim tehnologijama koje se primenjuju u proizvodnji i implementaciji potrebnih standarda kvaliteta, postižu se visoki prinosi i kvalitet proizvedenog voća i povrća, a samim tim se povećava i konkurentnost proizvoda na svetskom tržištu.

U proteklih 10 godina bila je ustaljena praksa da se proizvođači voća i povrća iz zemalja Zapadnog Balkana u velikom procentu oslanjaju na plasman pretežno na jedno izvozno tržište, odnosno na tržište Rusije (kad je reč o nekim vrstama voća, čak do 90%). Kako je napisano u Uvodu ove publikacije u poslednjih nekoliko godina svedoci smo da se na tom tržištu dešavaju promene u smislu povećanja proizvodnih površina pod voćem, ali se javljaju i novi dobavljači, zbog čega su ukupne količine i vrednost izvoza voća i povrća iz zemalja Zapadnog Balkana počele da se smanjuju.

- Iz navedenog razloga, pravi je trenutak da se diverzifikacijom i otvaranjem novih tržišta s potencijalom omogući proizvođačima sa Zapadnog Balkana da se bolje pozicioniraju i da obezbede stabilno i dugoročno snabdevanje tih tržišta voćem i povrćem iz našeg regiona. Upravo je to bila ideja vodilja za kreiranje "Vodiča za izvoz voća i povrća na tržište Bliskog istoka - Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju", na kojima je godišnji rast uvoza svežeg voća i povrća značajno veći u odnosu na svetski prosek - poruka je autorke Julke Toskić.

Dve zemlje zbog ekstremnih klimatskihfaktora i limitiranih površina obradivog zemljišta umnogome zavise od uvoza i takav trend će se nastaviti. Takođe, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija beleže veliki porast broja stanovnika, uz predviđanje da će se i taj trend nastaviti s obzirom na to da je najveći porast stanovništva prouzrokovan dolaskom stranaca koji se nastanjuju u tim zemljama zbog posla.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.