NavMenu

Prošlogodišnji rod maline još nije prodat - Prvi put u 70 godina u novu sezonu se ulazi sa dugovima

Izvor: RTS Sreda, 05.04.2023. 13:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jocic/shutterstock.com)Ilustracija
Za nešto više od dva meseca počinje berba maline, a mnogi mali hladnjačari još nisu prodali robu i isplatili proizvođače. Od države traže – povoljnije kredite, garancijski fond za malinu i status strateškog proizvoda. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se na pragu nove sezone treba baviti novom organizacijom, kako ne bi ponovo ušli u blokadu izvoza.

Računi za struju hladnjača sve su veći. Malina se sporo izvozi. Onima koji dug poljoprivrednicima nisu isplatili, država je ponudila povoljne zajmove Fonda za razvoj sa kamatom od 2%. Ali malo je onih koji imaju neiskorišćenu hipoteku za takav aranžman. Poslovne banke nude kamatu od 8 do 10%, a Ministarstvo posreduje kod državne banke za bolju ponudu.

- Dobili smo od Poštanske štedionice, ali je i taj kredit i dalje neprihvatljiv. Od nas se traži da damo zalog i na robu koja je na zalihama i robu koja će biti kupljena 2023-2024. godine - navodi Velibor Stojković, proizvođač voća i hladnjačar.

Proizvođači kažu da je ovo prva sezona u poslednjih 70 godina u kojoj se u berbu ulazi sa neisplaćenim dugovima iz prethodne. Stručnjaci vide rešenje u akontnoj ceni koja se plaća tokom berbe i iznosi trećinu očekivane prodajne cene.

- Zatim za sledeće tromesečje se isplaćuje još jedan deo i kada se proda konačno proizvod onda se deli dobit. Ali ovde je problem što poroizvođači nisu akcionari kod hladnjačara i onda smo imali otkupnu cenu koja je bila 400-600 dinara, a sada vidite da se smrznuta prodaje za 250 vidite, da je gubitak po kilogramu oko 350 dinara - ističe Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Prema procenama Ministarstva, na zalihama je 30.000 tona maline, a mesečno u izvoz ode oko 6.000 tona.

- Da je bila cena razumnija, normalnija, značajno niža, pričamo o ceni od 300 dinara mi bismo tu malinu izvezli na vreme i ne bismo imali problema da mnogo proizvođača nije isplaćeno. Mi ćemo nastaviti pregovore sa Poštanskom štedionicom, to je državna banka. Ministarstvo poljoprivrede, Vlada Srbije intenzivno razgovaraju sa njima kako bi i na koji način te male otkupljivače mogli da podržimo - naglašava Nenad Dolovac iz Ministarstva poljoprivrede.

Prema računici Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, proizvodnja kilograma maline ove sezone košta 134 dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.