NavMenu

Srbija će raditi na proširenju skladišta nafte - U fokusu hidroelektrane, ali i nuklearni reaktori

Izvor: Beta Nedelja, 08.05.2022. 15:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ekipaj/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija će, prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, imati poteškoća sa naftom, čeka se šesti paket sankcija, a u međuvremenu će se raditi na proširenju skladišta za 200.000 tona ili za 21 dan ukupne potrošnje dizela i benzina, i to je prva faza jer je plan da se proširi na milion tona za potrebe od više meseci.

Razgovara se, kako je rekao sa firmama koje mogu da brzo izgrade skladišta.

Vučić je rekao da je kod električne energije najveći problem kopanje uglja u Kolubari i da mora da se uloži dosta novca kako bi se podigao kapacitet proizvodnje sa 60.000 tona na 75.000, pa na 90.000 tona kako bi se obezbedilo dovoljno struje.

Najavio da će jedan od od ključnih reformskih zadataka biti nova energetska politika. On je na konferenciji za novinare rekao da će Srbija morati da ima mnogo više obnovljivih izvora energije.

- Moramo da budemo u stanju da primimo energiju iz tih obnovljivih izvora, a to znači da moramo gradimo reverzibilne elektrane - kazao je Vučić.

Kako je istakao, Srbija treba da ima pravo preče kupovine za energiju koja se proizvodi iz obnovljivih izvora na njenoj teritoriji.

Prema njegovim rečima mora da se gradi reverzibilna hidroelektrana Bistrica i Đerdap 3, a ragovaraće se i o modularnim nuklearnim reaktorima koji mogu da budu"spasonosno" rešenje za Srbiju.

Srbija, prema njegovim rečima, ima najnižu cenu struje u Evropi.

On je rekao da se uskoro kreće u razgovore o nabavci gasa sa Gaspromom i dodao da je Srbija 100% zavisna od ruskog gasa i da će tako biti još najmanje dve godine, a možda i duže.

Vučić je rekao da je u zalihama u skladištu u Banatskom Dvoru 129 miliona kubnih metara gasa i u ruskom delu još 123 miliona, a da je kapacitet skladišta 450 miliona kubih metara. Zimi se, kako je rekao, troši između 12 i 15 miliona kubnih metara gasa, ali je problem što tehnički može da se isisa pet miliona, pa je Srbija u potpunosti zavisi od uvoza gasa.

Prema njegovim rečima razlika u ceni gasa na berzi i po naftnoj formuli je 1,1 mlrd EUR godišnje.

- Po naftnoj formuli gas košta od 417 do 482 USD za 1.000 kubnih metara što je "pristojna" cena, ali je Srbija na berzi zimus dodatne količine plaćala 2.000 USD za 1.000 kubnih metara - rekao je Vučić.

Dodao je da se u "dobroj veri ide na razgovore sa Gaspromom oko snabdevanja gasom kako bi se napravio dobar ugovor pre kraja maja".

Istakao je da će Srbija nastaviti sa diversifikacijom snabdevanja gasom.

Srbija, prema njegovim rečima, ima dovoljno hrane za svoje potrebe, pa i za region.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.