NavMenu

Gradska vlast odustala od izgradnje restorana na vrhu planine Kablar kod Čačka

Izvor: Beta Petak, 22.04.2022. 12:20
Komentari
Podeli
(Foto: Goran Parezanović)
Gradska vlast odustala je od izgradnje restorana na vrhu planine Kablar kod Čačka, ali će izgraditi vidikovac, za koji ocenjuju da će biti savremen i atraktivan za posetioce. Prema prvobitnom planu, na vrhu Kablara trebalo je da bude izgrađen vidikovac, info pult i ugostiteljski objekat, površine od oko 1.000 m2, što bi prema oceni više ekoloških udruženja ugrozilo planinu - zbog čega su pokrenuli i peticiju kojom su od gradskih i republičkih vlasti tražili da se Kablar sačuva.

Gradonačelnik Čačka Milutin Todorović kazao je novinarima da su gradske vlasti u razgovoru sa resornom ministarkom i predsednicom Vlade, pre izvesnog vremena, došli do zaključka da "zaista nema svrhe da se grade restorani i kafići na vrhu Kablara".

- Ljudi treba da uživaju u prirodi i da imaju vidikovac, koji će se graditi - rekao je Todorović.

U tekstu peticije, koju je pre nekoliko dana pokrenulo više ekoloških udruženja i građana, navodi se da izgradnja planiranog objekta na vrhu Kablara podrazumeva i čitavu prateću infrastrukturu poput snadbevanja električnom energijom, vodom i povezivanje na kanalizacioni sistem koji ne postoji.

Ovčarsko-kablarska klisura kod Čačaka, kroz koju protiče reka Zapadna Morava između planina Ovčar i Kablar, prostire se na 4.910 ha, predeo je izuzetnih odlika i kao takva je zaštićeno područje nacionalnog i međunarodnog značaja.

Klisura je i deo ekološke mreže Srbije i Međunarodno značajno područje za ptice.

Inicijatori peticije su ekološka udruženja iz Čačka, Loznice, Arilja, Prijepolja, Priboja, Brodareva, Požege i 13 intelektualaca iz Čačka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.