NavMenu

Folksvagen ne planira otvaranje pogona u Srbiji

Izvor: Beta Četvrtak, 21.04.2022. 12:13
Komentari
Podeli
(Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)
Kompanija Folksvagen (Volkswagen) trenutno ne planira da otvaranje proizvodnog pogona u Srbiji, izjavio je za današnji broj lista Politika direktor za komunikacije automobilskog giganta Robin Ašhof, povodom spekulacija u domaćim medijima da se sa ovim nemačkim proizvođačem razgovara o otvaranju fabrike u Srbiji.

List podseća da srpski zvaničnici trenutno pregovaraju sa dva proizvođača automobila da u Srbiji otvore proizvodnju što je u javnosti ponovo vratilo u igru Folksvagen sa kojim je pre pandemije bilo reči o eventualnom otvaranju fabrike u Šumadiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovoga puta nije otkrio imena, već je samo naveo da se sada razgovara jednim svetskim i jednim evropskim proizvođačem.

Kako je naveo list, Folksvagen je 2019. bio u potrazi za novom lokacijom za fabriku u kojoj bi proizvodio Passat, Superb i Škodu, a za investiciju od 1,3 mlrd EUR borilo se više zemalja regiona - Srbija, Rumunija, Bugarska i Severna Makedonija.

Izbor je ipak zbog veličine tržišta pao na Tursku, od koje je nemačka kompanija ubrzo odustala zbog pada tražnje za novim automobilima, uzrokovanog pandemijom virusa korona, te odlučio se za proizvodnju električnih automobila u Kini.

I profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kazao je za Politiku da je u ovom trenutku malo verovatno da će Folksvagen u Srbiji pokrenuti proizvodnju autombila, napominjući da ne zna sa kim je predsednik Srbije razgovarao i kakvim informacijama raspolaže.

- Uzimajući u obzir sa kakvim problemima se suočava automobilska industrija u Nemačkoj, nisam siguran da neko trenutno razmišlja da negde dislocira fabriku. Naravno, možda se misli o skraćenju lanca snabdevanja i u tom slučaju bi kod nas mogli da proizvode neke komponente, ali da se sklapaju vozila, male su šanse", rekao je on za Politiku i dodao da "uopšte ne očekuje da Srbije dobije fabriku, tipa "Fijat", da ovde sklapa automobile".

Savić je ukazao i da je brodski prevoz sve skuplji, pa ono što dobijaju u Kini zbog jeftine radne snage možda bi mogli izgubiti na prevozu, pa bi to mogao da bude razlog zbog čega neka fabrika odluči da dođe u Srbiju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.