NavMenu

Air France do 2025. ulaže milijardu evra godišnje u avione iz Airbus-a

Izvor: eKapija Petak, 15.04.2022. 10:08
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / 272447)
Kao doprinos Pariskom sporazumu o klimatskim promenama koji je za cilj postavio zadržavanje povećanja globalne prosečne temperature ispod 2 stepena Celzijusa, avio-kompanija Air France predstavila je Air France ACT, svoju novu strategiju za smanjenje emisije CO2.

Airbus A220 i Airbus A350 su avioni koji koriste manje goriva, emituju do 25% manje CO2, a zagađenje bukom smanjuju u proseku za 33%. Trenutno ovi avioni čine 7% Air France-ove flote, dok će do 2030. činiti čak 70%. Kako bi to postigao, Air France će do 2025. godine ulagati po 1 mlrd EUR godišnje u obnavljanje flote, navedeno je u saopštenju.

Ova strategija je realistična i naučno zasnovana na procenama razvoja avio-saobraćaja koju je razvila organizacija SBTi (Science-Based Target initiative). Prioriteti strategije Air France ACT su smanjenje emisije CO2 (kako direktne, tokom letova, tako i indirektne, tokom drugih aktivnosti kompanije), kao i unapređenje projekata kompenzacije CO2.

Ključni ciljevi strategije Air France-a su za 30% manja emisija CO2 po putniku i po kilometru do 2030. godine u odnosu na 2019. godinu, odnosno 12% manja emisija CO2 u apsolutnom iznosu, kao i nulta emisija CO2 do 2050. godine. Ovi ciljevi uključuju i razvijanje projekata koji će kompenzovati emisiju CO2 na taj način što će do 2050. ukloniti iz atmosfere količinu CO2 koja je ekvivalentna zaostaloj emisiji svake godine. Pod projektima kompenzacije se najpre misli na pošumljavanje tropskih šuma i mangrova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.