NavMenu

Put do čistog tepiha uz pomoć tepih servisa

Izvor: Promo Subota, 09.04.2022. 13:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Offscreen/shutterstock.com)Ilustracija
Bilo da živimo u kući ili stanu, svakome od nas je potrebno da naš dom odiše čistoćom i udobnošću. Da bi se ova atmosfera uspostavila, preduslov koji treba da je zadovoljen je higijena ili kako naš narod lepo kaže, čistoća je pola zdravlja.

Kao i sve što smo uneli u svoj dom i tepisi zahtevaju ne samo redovno čišćenje, usisavanje prašine već i periodično generalno pranje. Uglavnom, nismo svesni koliko prašine, grinja i alergena se nakupi u tepihu tokom vremena. Brojni servisi za pranje i održavanje tepiha rado će vam izaći u susret raznovrsnošću i kvalitetom svojih usluga.

Većina tepih servisa ima u ponudi svojih usluga i onu koja se odnosi na transport vašeg tepiha do servisa, i nazad do vaše kuće ili stana. Po pravilu tepih servis ovu uslugu ne naplaćuje. Ipak, potrebno je da to proverite ukoliko vam je ova usluga neophodna.

Kada je tepih stigao u servis, tu počinje njegova avantura. Prvi korak koji napravi je da se smesti u specijalnu mašinu koja se zove "dust remover", a ustvari je tresač prašine. Mašina počinje da ga trese tepih sa svih strana ne bi li iz svih, pa i onih najdubljih slojeva, isterala prašinu i zaostalu prljavštinu. Ovo je verovatno najvažniji korak u postizanju krajnjeg cilja. Ako se tepih ovim postupkom ne oslobodi balasta, teško da će se uopšte moći oprati, naročito ne dobro.

Tepih dalje čeka sledeća etapa, a to je natapanje u vodi i različitim hemijskim sredstvima za pranje. Uz pomoć četki kreće tretman u borbi sa nečistoćama. Ako je tepih izrazito prljav ovaj postupak ponavlja se više puta. Zatim se mlazevima vode pod visokim pritiskom odstranjuje sva zaostala nečistoća i hemikalije. Potrebno je znati da se ovaj postupak ne primenjuje na svim vrstama tepiha, ali o tome će još biti reči u daljem tekstu.

Ovako dobro opran tepih još nije završio svoju avanturu. Sada sledi centifuga. To je specifična mašina koja cedi tepih bez bojazni od rašivanja, pucanja niti ili krzanja. Toliko je snažna da je tepih već posle nekolko minuta provedenih u komori skoro suv. Brzina sušenja tepiha je vrlo važna jer omogućuje da se boje tepiha ne pomešaju niti izblede. I što je najlepše, tepih neće biti zgužvan. Ovo je veoma efikasna mašina koja tokom svog rada dodatno ispira tepih po sistemu koji se stručno naziva "do bistre kapi".

Sada se naš tepih može malo odmoriti u komorama za sušenje. Ove specijalne komore opremljene su sistemima koji izduvavaju i eliminišu preostalu vlagu.

Poslednja ali ne manje važna faza je "finish" mašina. Ovo je frizerka za tepike koja ih dobro usisa i očešlja. I sada je vaš tepih spreman za pakovanje, mirisanje ako to želite i transport kući.

Od vrste tepiha odnosno materijala od koga je napravljen i same tehnike izrade tepiha zavisi kojim metodama pranja će se služiti tepih servisi. Profesionalno obučeno osoblje zna da prepozna i primeni najadekvatnije deterdžente i tehnike pranja ali je važno da i sami znate razliku.

Suvo pranje tepiha zasniva se na apliciranju pene rotacionim mašinama na isti. Zatim se pena četka i usisava, i po nekoliko puta ukoliko je potrebno. Ova tehnika primenjuje se na tepisima koji su zalepljeni za podlogu i nema drugog načina da ih se opere. Takođe se primenjuje za pranje tepiha koji ne trpe ni minimalan kontakt sa vodom a to su neke od vrsta ćilima, svileni tepisi, neki orijentalni tepisi, rukom tkani tepisi i drugi.

Tepihe ne perete kao sav ostali veš. Oni se peru jednom ili dva puta godišnje.

Veoma je važno da se dobro raspitate kom tepih servisu možete poveriti svoj tepih, bio on skupocen ili je vredan iz samo vama znanih razloga. Ne želite da vam se dogodi da svoj tepih, upravo pristigao iz servisa raširite po podu i zaključite da ste to mogli i sami da uradite, možda i bolje. I da se pomirite sa nedovoljno dobro opranim tepihom, ostavite za drugi put, jer ne želite da prigovarate. Naravno da to nije rešenje.

Preporuka je uvek dobra stvar. Pitajte svoje rođake, prijatelje, kolege na poslu čije usluge pranja tepiha koriste. Ako i dalje niste uspeli da odaberete, tu je mirandre.com da vam pomogne. Posetite ovaj sajt ali uz jedan savet. Sajt je toliko sveobuhvatan da će vam biti potrebno nešto više vremena da se upoznate i prelistate bar većinu ponuda.

Osim pozamašne liste boljih tepih servisa, pronaći ćete i njihove adrese, mape da vam olakšaju da ih brže nađete, pripadajuće brojeve kontakt telefona i po potrebi korisničke podrške, e-mail adrese i to sve na jednom mestu. Ali, naravno da to nije sve.

Jedna slika vredi kao hiljadu reči. Pronaći ćete galerije fotografija koje će posvedočiti o kvalitetu rada ovih servisa. Obratite pažnju na uporedne, one pre i posle fotografije. Tu su i vrlo važni nezaobilazni cenovnici usluga. Krenite u potragu za svojim tepih servisom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.