NavMenu

Vlada FBiH će dati milion evra za investicije na tuzlanskom aerodromu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.04.2022. 16:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Hanoi Photography/shutterstock.com)Ilustracija
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić boravio je danas, sa svojim saradnicima, u radnoj posjeti Tuzlanskom kantonu. Na sastanku sa premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem i ministrima u Kantonalnoj vladi potvrđeno zajedničko opredjeljenje da se nastavi, ali i da se dodatno intenziviraju aktivnosti na zajedničkim projektima federalnog i kantonalnog nivoa vlasti.

Prije svega danas se razgovaralo o saobraćajnoj deblokadi Tuzlanskog kantona odnosno projektima izgradnje autocesta i brzih cesta, te rekonstrukcije postojećih magistralnih cesta na području Tuzlanskog kantona.

- Izrazili smo volju i spremnost da u okvirima mogućnosti uložimo maksimalne napore, a sve u cilju da određene aktivnosti realiziramo što prije. Također, ukazali smo na potrebu rješavanja pitanja i problematike koja se veže uz UKC- Tuzla. To se prije svega odnosi na usklađivanje njegovog poslovanja sa zakonom, odnosno usaglašavanje u pogledu osnivačkih prava koja nad UKC-om Tuzlanski kanton dijeli sa Federacijom BiH - kazao je Halilagić.

Tokom današnjeg sastanka premijer Novalić je iznio i određene garancije da će Vlada FBiH osigurati određena finansijska sredstva za realizaciju kapitalnih investicija na Međunarodnom aerodromu Tuzla, a kako bi se Aerodrom učinio efikasnijim.

Današnjem sastanku prisustvovao je i v.d. direktora JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder, te je današnji sastanak bio prilika i da se vidi pomak u pogledu projektiranja i pripreme za izgradnju autoceste Tuzla-Brčko-Orašje u odnosu na raniji sastanak.



- Osim izgradnje autocesta i modernizacije željezničkog i ostalog drumskog saobraćaja u TK, danas smo razgovarali i o drugim temama koje se odnose na direktnu konzumaciju sredstava tamo gdje postoje dodirne tačke Kantonalne i Federalne vlade. Zbog toga smo razgovarali o zdravstvu i implementaciji novog Zakona o konsolidaciji zdravstva. Također, Vlada Federacije će i ove godine, u skladu sa našim mogućnostima sa 2 mil KM (1 mil EUR) pomoći realizaciju kapitalnih projekata na Međunarodnom aerodromu Tuzla. Uz održavanje i modernizaciju ceste koja od Živinica vodi prema aerodromu, rekonstrukciju i modernizaciju parkinga na Aerodromu želimo stvoriti sliku Aerodroma kakvu on zaista zaslužuje - rekao je Novalić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.