NavMenu

Dvodnevni moratorijum na poslovanje Sberbanke u Hrvatskoj - Dnevno moguće podići do 960 EUR

Izvor: Beta Ponedeljak, 28.02.2022. 20:04
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/24K-Production)
Hrvatska narodna banka (HNB) saopštila je da je za Sberbanku proglašen dvodnevni moratorijum i da će za to vreme hrvatski građani i preduzeća moći da raspolažu s iznosom do 7.280 kuna (960 EUR) dnevno.Ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić izjavio je da će Vlada pred evropskim telima insistirati da se zemlji da šansa za mogućnost sanacije Sberbanke Hrvatska i istakao da u budžetu ima dovoljno novca za isplatu osiguranih depozita njenih klijenata ukoliko dođe do likvidacije.

Sberbanka se u Hrvatskoj poslednjih dana suočava sa pojačanim pritiscima klijenata i zahtevima za prevremenim povlačenjem štednje i depozita, a zbog rezultirajućeg uticaja na likvidnost, HNB je donela rešenje kojim je proglasila dvodnevni moratorij na plaćanja koji ističe u utorak u ponoć.

U saopštenju HNB se navodi da su zbog ruske invazije na Ukrajinu, EU i SAD donele paket sankcija koje su imale brz i značajan uticaj i na poslovanje Sberbanke.

Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Evropska centralna banka, koja direktno kontroliše ovu banku, danas je objavila da Sberbank propada ili će verovatno propasti, navodi se u saopštenju. Jedinstveni sanacijski odbor (SRB) ustanovio je, dodaje se, da banka propada ili će verovatno propasti i doneo odluku o moratorijumu poslovanja Sberbanke, na osnovu te čega je HNB doneo rešenje o moratorijumu.

Ministar finansija je na sednici vlade rekao da će ukoliko dodje do likvidacije banke biti aktiviran sistem osiguranja depozita odnosno štednje.

On je naveo da je do izbijanja krize Sberbanka u Hrvatskoj imala oko 70.000 deponenata, od kojih je većina u sistemu osiguranih depozita od 100.000 EUR. Istakao je i da je hrvatski budžet dovoljno jak za isplatu kompletno osigurane štednje uloge u roku sedam do deset dana. Ukupni iznos tih uloga je 3,82 milijarde kuna.

Marić je takođe rekao da je stabilno poslovanje Fortenova grupe, koja u vlaničkoj strukturi ima i ruske banke.

Viceguverner HNB Roman Šubić rekao je novinarima da će od srede imati čistu i stabilnu situaciju oko Sberbanke Hrvatska.

Sberbanka Hrvatska je izrazila žaljenje zbog neugodne situacije u kojoj su se našli njeni klijenti, poslovni partneri i zaposleni, ali da "naporno radi na odgovornom rešavanju ove neočekivane situacije na najbrži mogući način".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Završetak gradnje obilaznice oko Gornjeg Milanovca najavljen za septembar - Radovi vredni 30,5 mil EUR

Izgradnja obilaznice oko Gornjeg Milanovca biće završena do kraja septembra, a koštaće oko 30,5 mil EUR, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. - Dužina obilaznice je 9,5 kilometara. Radovi na četiri mosta već su u završnoj fazi, a osim toga urađen je i jedan nadvožnjak, kao i potporni zidovi - naveo je Vesić na Facebook-u. Istakao je da asfaltiranje počinje u maju, a "do kraja septembra

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.