NavMenu

Srbija spremna da podrži turistički razvoj opštine Foča - Na utrošak novca za put ka Tjentištu i dalje se čeka

Izvor: eKapija Sreda, 26.01.2022. 12:33
Komentari
Podeli
TjentišteTjentište
Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević razgovarao je juče u Foči sa načelnikom opštine Milanom Vukadinovićem o turističkim potencijalima ove lokalne zajednice i mogućnostima zajedničkih ulaganja.

Ambasador Đorđević nakon sastanka je rekao novinarima da su, između ostalog, razgovarali i o infrastrukturnim projektima za koje je Srbija izdvojila određena sredstva, poput planirane gradnje nove trase magistralnog puta Foča-Tjentište, prenio je opštinski sajt pozivajući se na Radio Foča.

- Ovo su prelijepi krajevi, pogotovo područje prema Tjentištu i Zelengora sa jezerima, pa smo razgovarali o tome šta je to čime bismo u budućnosti zajednički mogli da pomognemo razvoj opštine, prije svega po pitanju turizma. Sve manje je lijepe prirode, a ovdje je priroda autentična, sačuvana je. Oni će uraditi projekte, koji će biti proslijeđeni na odgovarajuća mjesta i ukoliko se bude našla neka mogućnost da se pomogne na bilo koji način, bez sumnje pomoći će se razvoju projekata, a potencijali za razvoj turizma u opštini Foča su zaista veliki - rekao je Đorđević.

Načelnik opštine Milan Vukadinović kaže da je ambasadora Đorđevića upoznao da je Foča sa Nacionalnim parkom Sutjeska i budućim Parkom prirode Tara ogroman turistički potencijal.

- Ono što nam nedostaje svakako je infrastruktura i siguran sam da će Srbija na tom planu nastaviti da pomaže. Već su obezbijedili određena sredstva za putnu komunikaciju prema Tjentištu i mislim da će ta sredstva u budućem periodu biti utrošena da bismo mogli da razvijamo turističku infrastrukturu - rekao je Vukadinović.

On je podsjetio da veliki broj studenata iz Srbije studira u Foči, kao i da profesori i ljekari iz Srbije pružaju stručnu pomoć ovdašnjoj Univerzitetskoj bolnici i Medicinskom fakultetu.


- Siguran sam da će ambsador prenijeti na prave adrese sve ove naše potrebe i da ćemo zajedničkim naporima uspjeti da unaprijedimo ne samo turizam, nego kompletnu privrednu i svu ostalu infrastrukturu na području naše opštine - naveo je Vukadinović.

Srbija je 2018. godine izdvojila 5 mil MK za projektovanje i početak gradnje nove trase od Foče do Tjentišta dužine oko 11 kilometara, kao veze Hercegovine sa ostatkom Srpske i Srbijom, i to dolinom rijeke Sutjeske, koji bi zamijenio postojeću usku, krivudavu i izuzetno opasnu dionicu preko prevoja Prijeđel i koji bi se naslanjao na novi put od Foče prema Šćepan Polju.

Na utrošak novca iz Srbije i na početak gradnje oba ova putna pravca, koji bi bili povezani mostom na rijeci Drini, a koji su veoma važni ne samo za Foču, već i za cijelu Srpsku i BiH, i dalje se čeka.

Кako su ranije rekli u Putevima Srpske i resornom ministarstvu, u toku su procedure u vezi sa izradom idejnog projekta za šta su sredstva obezbijeđena.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.