Izvor: RTRS | Sreda, 26.06.2019.| 16:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za saobraćajnu infrastrukturu u istočnoj Hercegovini predviđeno oko 12 mil EUR - Ulaže i Vlada Srbije

Ilustracija (Foto: Peter Gudella/shutterstock.com)
Na području istočne Hercegovine u putnu infrastrukturu u ovoj godini biće uloženo 25 miliona KM (12,5 mil EUR) iz sredstava Јavnog preduzeća Putevi Republike Srpske i Vlada Srpske i Srbije, najavio je danas, 26. juna u Nevesinju, vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Nenad Nešić.

Nešić je u Nevesinju zajedno sa poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilijom Tamindžijom i načelnikom opštine Milenkom Avdalovićem otvorio novi put koji spaja magistralni pravac Nevesinje-Gacko sa regionalnom deoniciom Nevesinje-Berkovići u dužini 370 metara.

On je istakao da su Putevi Republike Srpske u saobraćajnicu koja je danas otvorena uložili 266.000 KM (133.000 EUR) i da će ovaj projekat doprineti bržem i bezbednijem saobraćaju u Nevesinju.

- Mi smo u Nevesinju rekonstruisali Ulicu cara Dušana, zatim kružni tok, most. Planiramo i rekonstrukciju Ulice Miloša Obilića - istakao je Nešić.

On je istakao odličnu saradnju sa opštinom Nevesinje i za iduću godinu najavio izgradnju kružnog toga kod sportske dvorane i školskih objekata, kao i rekonstrukciju celokupne saobraćajne infrastrukture u ovoj opštini.

- Od opštine Nevesinje dobili smo inicijativu da se radi novi put prema Mostaru koji bi povezao istočnu Hercegovinu sa Koridorom 5C. Taj projekat je u Putevima Republike Srpske prihvaćen, ali će konačnu reč dati Vlada Republike Srpske - rekao je Nešić.

On je naglasio da su Putevi Republike Srpske raspisali tender od 11 mil KM (5,5 mil EUR) za rekonstrukciju puta Trebinje-Ljubinje, kao i tender od 3 mil KM za obilaznicu oko Trebinja.

Nešić je naveo i da je u planu i izgradnja novog puta Tjentište-Brod i spuštanje prema Sutjesci.

- Planiramo da počnemo radove na putu Foča-Šćepan polje, odnosno Brod na Drini-crnogorska granica. U toku su pregovori za obezbeđivanje novca, jer je reč o 80 mil EUR investicija koje Putevi ne mogu finansirati iz sopstvenih sredstava - naglasio je Nešić.

Narodni poslanik Ilija Tamindžija naglasio je da je Skupština opštine Nevesinje uputila inicijativu Vladi Republike Srpske za izgradnju puta Nevesinje-Mostar, kojim bi istočna Hercegovina bila povezana sa Koridorom 5C.

- Vlada je tu inicijativu uputila Јavnom preduzeću Putevi Republike Srpske da bi utvrdili najoptimalnije rešenje. Da li će to biti tunel kroz Grebak ili nešto drugo još ne znamo, ali se nadamo da će biti najoptimalnije i najbolje rešenje na dobrobit svih u Nevesinju i Hercegovini - rekao je Tamindžija.

On je istakao da opština Nevesinje i Vlada Srpske nisu odustali od rekonstrukcije puta Nevesinje-Berkovići, kako se moglo čuti u pojedinim medijima.

- Samo smo definisali prioritete. Ni od čega nismo odustali. Radiće se i regionalni put prema Berkovićima - rekao je Tamindžija.

Načelnik opštine Milenko Avdalović naveo je da će na modernoj saobraćajnici koja je danas otvorena opština Nevesinje izgraditi i rasvetu.

- U narednim danima nastavljamo sa potpunom rekonstrukcijom Ulice Miloša Obilića. Opština će uraditi rekonstrukciju vodovodne infrastrukture. Razgovarali smo i o izgradnji kružnog toka kod sportske dvorane i škola, s ciljem povećanja bezbednosti u saobraćaju - rekao je Avdalović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.