NavMenu

Glavobolja i gubitak čula ukusa mogu biti simptomi nedostatka najvažnijeg vitamina za funkcionisanje nervnog sistema

Izvor: eKapija Petak, 14.01.2022. 09:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/JerzyGorecki)Ilustracija
Za razliku od vitamina D, koji naše telo može samo proizvesti, vitamin B12 dolazi samo iz spoljnih izvora. Reč je o esencijalnom hranjivom elementu koje telo koristi za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, DNK-a i živaca. Za razliku od većine vitamina, B12 se u biljkama može pronaći u vrlo malim količinama.

Zbog toga su vegani i vegetarijanci najpodložniji manjku vitamina B12 u organizmu. Jedno rešenje je konzumacija pojačanih proizvoda, poput obogaćenog sojinog mleka ili onog od orašastih plodova, piše portal Zadovoljna.

Mikroorganizmi kao što su bakterije i gljivice mogu proizvesti vitamin B12. Kako se bakterije mogu pronaći u tlu, hrana koja dolazi iz tla može sadržati male količine tog vitamina. Međutim, ako previše ljuštite voće, lako možete ukloniti i tu dobru bakteriju. Hrana koja sadrži male količine vitamina uključuje pečurke i pojedine fermentisane namirnice.

Vegetarijanci koji konzumiraju mlečne proizvode dovoljne količine trebali bi dobiti iz jaja, mleka i jogurta. Ukoliko izbegavate konzumaciju mesa, jaja i mlečnih proizvoda, trebali biste razmisliti o uzimanju suplemenata vitamina B12. Trudnice i dojilje imaju veću dnevnu potrebu za vitaminom B12 i o tome se dobro posavetovati sa svojim lekarom koji će odrediti pravu količinu.

Hrana koju konzumirate trebala bi vam obezbediti dovoljno vitamina B12 da izbegnete zdravstvene probleme, ali ako ste zabrinuti uradite laboratorijske analize i saznajte koliki je nivo ovog važnog vitamina u krvi.

Vitamin B12 zapravo ne treba unositi u velikim količinama, štaviše, dnevne potrebe su najniže od svih vitamina B grupe. Većini odraslih treba samo 2,4 mikrograma dnevno, no vrlo je važan za mnoge telesne funkcije, a njegov nedostatak može prouzrokovati ozbiljne probleme sa zdravljem.

Nekim namirnicama dodaje se vitamin B12 kako bi se povećala njihova korist za zdravlje, ali hrana koja prirodno sadrži velike količine vitamina B12 su mlečni proizvodi, jaja, riba, perad, obogaćene žitarice, govedina, školjke i hranjivi kvasac. Između ostalog, vitamin B12 pomaže u borbi protiv raka, srčanih bolesti i demencije.

Sedam znakova koji upućuje na nedostatak vitamina B12:

Umor

Stalno ste umorni? Vitamin B12 važan je za stvaranje aerobne energije u telu. Kada tog vitamina nema dovoljno, telo ne dobija dovoljno kiseonika i energije koju treba. Vrtoglavica je takođe znak da ne dobijate dovoljno vitamina B12.

Utrnulost delova tela
Gubitak osećaja u rukama i stopalima koji prati osećaj poput uboda iglica može biti znak nedostatka vitamina B12. U ovom slučaju trebalo bi da uradite laboratorijske analize i otkrijete šta bi mogao biti uzrok ovom problemu.

Bol u zglobovima
Jaka bol u zglobovima koja nije posledica povrede ili hronične upale, poput artritisa, može biti znak za uzbunu. Sporiji refleksi takođe su jedan od simptoma kod pacijenata sa nedostatkom vitamina B12.

Ubrzano lupanje srca i disanje
Plitko disanje, lupanje srca i ubrzani rad srca takoše mogu biti povezani sa nedostatkom vitamina B12. Ako vas muči nešto od toga, trebalo bi da posetite lekara.

Slabost
Kod ozbiljnog nedostatka vitamina B12 mogu se pojaviti i simptomi poput potpune slabosti koja otežava i samo hodanje. Osim slabosti mišića, problemi s ravnotežom i posrtanje mogli bi ukazivati na problem.

Natečeni jezik
Neki pacijenti sa nedostatkom vitamina B12 mogu imati i upalu jezika. Drugi znakovi povezani sa usnom dupljom uključuju glatki jezik i smanjen osećaj za ukus.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.