NavMenu

Proširuje se granični prelaz Bački Breg-Hercegsanto, biće predviđen i za teretni saobraćaj

Izvor: pannonrtv.com Subota, 18.12.2021. 11:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Evgeny Bakharev/shutterstock.com)Ilustracija
O proširenju graničnog prelaza Bački Breg-Hercegsanto razgovaralo se u Novom Sadu. Investicija se ostvaruje u sklopu prekogranične saradnje, iz evropskih sredstava. Cilj je da se omogući da i veći kamioni mogu da koriste ovaj prelaz.

Obnovljeni granični prelaz bi se spojio na planirani saobraćajni pravac između Sombora i Kikinde, što bi takođe donelo značajnu privrednu korist lokalnoj samoupravi i okolnim naseljima.

- Podatak da 185 miliona stanovnika Evropske unije živi u nekim pograničnim regijama, govori u prilog tome, koliko je značajno raditi na ovim prekograničnim projektima i uopšte ulagati u prekogranični pojas. Jer vrlo često su ti pogranični regioni i marginalizovani i nedovoljno razvijeni i nose neke čak i istorijske ožiljke - rekla je Vidosava Enderić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj.

Projekat se sprovodi u saradnji kompanije za razvoj nacionalne infrastrukture iz Mađarske, JP Putevi Srbije i Zavoda za urbanizam Vojvodine.

- Kolege iz Puteva Srbije rade svu projektnu-tehničku dokumentaciju, a što se tiče Zavoda za urbanizam Vojvodine, on će u narednom periodu raditi analizu procene uticaja ovog projekta na životnu sredinu i ukoliko bude bilo potrebe, propisaće se određene zaštitne mere - rekao je Predrag Knežević, direktor Zavoda za urbanizam Vojvodine.

Trenutno postoji devet graničnih prelaza između Mađarske i Srbije, od čega je šest malograničnih, a samo dva na kojima je moguć i teretni saobraćaj. Proširenjem bi se povećao dnevni protok ljudi i vozila na graničnom prelazu.

- To je neophodno jer privlačenje industrije znači da mora postojati stalna usluga prema kupcima, a mislim da je to važno za promet robe, a i zbog toga što to predstavlja korist za celu zapadnobačku regiju - izjavio je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Radovi na projektu su započeli u februaru ove godine, a završetak je predviđen do kraja jula sledeće godine. Vrednost ovih radova je oko 470.000 EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.