NavMenu

Kruševac dobio moderni prečistač otpadnih voda

Izvor: eKapija Utorak, 07.12.2021. 14:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: John Kasawa/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović obišao je danas najmodernije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu, za koje je Ministarstvo izdalo građevinsku dozvolu nakon uspešno obavljenog probnog rada, saopšteno je na sajtu Vlade.

On je istakao da je sada približno 75% Kruševca prekriveno kanalizacionom i kolektorskom mrežom, i istovremeno naveo da u Srbiji, nažalost, najveći deo otpadnih voda ide direktno u reke i iz tih reka se koristi za piće.

- Srbija danas ima ekonomski kapacitet da reši ovaj problem, a cilj je da se u narednih pet godina investira više od četiri milijarde evra i izgradi više od 6.000 kilometara kanalizacione infrastrukture i više stotina postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi se trajno promenila loša slika koja postoji više od 60 godina - rekao je ministar.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović istakla je da je ovo jedno od najmodernijih postrojenja ne samo u našoj zemlji, već i u regionu, kojim je rešen problem prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda.

Direktor JKP "Vodovod – Kruševac" Vladimir Milosavljević podsetio je na to da je izgradnja postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda trajala tri godine.

Prema njegovim rečima, ovo je složen i veliki sistem koji Kruševac svrstava u red tehnološki razvijenih i uređenih gradova u Evropi.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu predstavlja jednu od najznačajnijih investicija Rasinskog okruga, i u tehnološkom i ekološkom smislu u potpunosti je izgrađeno u skladu sa standardima EU.


Reč je o prvom postrojenju u Srbiji koje uključuje i solarno sušenje kanalizacionog mulja, čime on postaje energetska sirovina za industriju cementa.

Izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kapaciteta 90.000 ekvivalent stanovnika i investicione vrednosti 14,3 miliona evra, u potpunosti je završena 30. juna 2020. godine, nakon čega je usledio probni rad i optimizacija tehnoloških radnih parametara.

Uporedo sa izgradnjom postrojenja, izgrađeno je i 60 kilometara kanalizacione i kolektorske mreže kojom je povećana pokrivenost grada kanalizacionom mrežom i kojom su na kanalizaciju povezana i sela Veliko Golovode, Modrica, Lipovac i Pakašnica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Počela rekonstrukcija Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu - U radove i opremu biće uloženo 48 mil EUR

Rekonstrukcija Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu počinje danas, izjavila je Gabrijela Grujić, v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija. Ona je dodala da će 28 mil EUR biti uloženo u izmeštanje puta, izgradnju helidroma, rekonstrukciju i dogradnju piste, kao i u sve objekte za smeštaj studenata. Prema njenim rečima još 20 mil EUR biće uloženo u opremu - nabavku najsavremenijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.