NavMenu

Čiste reke čuvaju akumulaciju - Projekat koji će zaštititi Zapadnu Moravu

Izvor: Novosti Utorak, 16.08.2022. 09:32
Komentari
Podeli
Jezero Ćelije kod Kruševca (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Jezero Ćelije kod Kruševca
Rasinski okrug bi kroz pet godina trebalo da ima četiri postrojenja za preradu otpadnih voda, a najnoviji u nizu ugovora koji se odnosi na gradnju prečistača je potpisan u Trsteniku, gde se projekat vredan 11,5 mil EUR finansira iz kredita Nemačke razvojne banke.

Zajedničko ulaganje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, te lokalne samouprave biće realizovan u naselju Bogdanje.

- Pored postrojenja za prečišćavanje, i gradnja kolektorske mreže, zajedno sa rekonstrukcijom dela dotrajale mreže, koja je zakazala u vreme poplava 2014, 2016. i 2020, trebalo bi da zaštiti Zapadnu Moravu. Ovim projektom je predviđeno solarno sušenje mulja i njegovo skladištenje na 162 m2 - objašnjava Slađana Aleksić, v. d. direktora trsteničkog JKSP Komstan, naglašavajući i značaj rešavanja problema dotrajale mreže u naselju Pejovac, odnosno priključivanje Grabovca.

Iako redovnije čišćenje kanala i vodotoka drugog reda može da pomogne u sprečavanju ekoloških katastrofa na teritoriji Trstenika, upravo bi buduće postrojenje trebalo konkretnije da zaštiti Zapadnu Moravu. Takva sigurnost za ovu reku se već pokazala na primeru Kruševca, gde gotovo dve godine radi moderna fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

Konkretno, na više od pet hektara kraj puta ka Pojatama je izgrađen 41 objekat, pa se dnevno, po suvom vremenu, prerađuje više od 21.000 kubika vode. Dešavalo se da "isfiltriraju" i 45.000 kubika, te jedinstvenim postupcima solarnog sušenja dobiju oko 400 kubika osušenog mulja koji se spaljivanjem može transformisati u toplotnu energiju.

- Kapacitet prerade otpadnih voda je projektovan za 90.000 stanovnika, uključujući i privredu, sa mogućnošću proširenja na 120.000. Obrađuje se 526 litara u sekundi, a ukupna vrednost projekta je iznosila 23,8 mil EUR, koliko je obezbedila KfW, pa su izgrađena i 63 kilometra kolektorske, odnosno kanalizacione mreže - precizira direktor JKP Vodovod u Kruševcu Vladimir Milosavljević.

Naredni korak u zaštiti voda biće presudan, a odnosi se na izgradnju postrojenja na Rasini u rejonu Brusa, ali i Blatašnici kod Blaca, u susednom Topličkom okrugu. Time će se zaštititi akumulacija Ćelije, odakle se - posle prerade ufabrici vode u Majdevu - snabdeva više od 120.000 stanovnika. EU izgradnju dva pomenuta postrojenja podržava sa oko 11,6 mil EUR.


Rešenja za nagomilan otpad

Na jezeru je posebno dramatično bilo 2014, kada je više hektara smeća plutalo po površini akumulacije. Otpad se čeličnom sajlom prikupljao i lane, a neretko su i župske reke doživljavale sličnu sudbinu, pa su prošlog septembra odbornici SO u Aleksandrovcu doneli odluku o kupovini parcele u selu Novaci - za potrebe novog kolektorskog postrojenja čija će izgradnja koštati oko 9 mil EUR.


Javni radovi nedovoljni

Javni radovi za čišićenje obala reka i jezera Ćelije, koje ima zapreminu od oko 60 miliona kubika - pri maksimalnom usponu - nisu dovoljni za neutralisanje štete koje nanose "cvetanja" vode, nelegalna gradnja, fabrička postrojenja i prerađivačka industrija blizu vodotoka, neodgovornost lokalnog življa, motorna plovila, ribokradice, pa su postrojenja za preradu nužna, kako bi vode za piće bilo i ubuduće.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.06.2023.  |  Energija, Industrija, Građevina

Beogradske elektrane ubuduće će i hladiti potrošače - Gradiće se novo postrojenje za kompleks Nacionalnog stadiona i EXPO centra u Surčinu

JKP Beogradske elektrane raspisale su tender za izradu prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom za izgradnju kogeneracijskog/trigeneracijskog postrojenja na području PPPP Nacionalni stadion, a vrednost nabavke procenjena je na 20 miliona dinara. U okviru područja Nacionalni stadion određen je prostor za novi toplotni izvor Surčinsko polje. Površina zemljišta određena za ovaj javni kompleks je veća od 5ha. Budući kompleks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.