NavMenu

Za obilaznicu oko Beograda 40 mil EUR - Potpisan ugovor sa EIB

Izvor: Beta Ponedeljak, 27.09.2010. 14:24
Komentari
Podeli

U Vladi Srbije danas je potpisan ugovor o kreditu Evropske investicione banke (EIB) od 40 mil EUR javnom preduzeću "Putevi Srbije" za gradnju dela obilaznice oko Beograda i garanciji za taj kredit.

Ugovore su sa predsednikom EIB Filipom Mejstadom potpisali su ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović i generalni direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

- Kredit je izuzetno povoljan jer će se otplaćivati 25 godina, sa grejs periodom od sedam godina i godišnjom kamatom koja će iznositi šestomesečni euribor plus 0,7%, što je sada manje od dva odsto - rekla je na konferenciji za novinare Dragutinovićeva.

Za radove na obilaznici oko Beograda ukupno je potrebno 360 mil EUR, od čega je EIB obezbedila kredite od 180 mil EUR. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) će kreditirati radove sa 60 mil EUR, a ostatak će "Putevi Srbije" pribaviti iz svojih sredstava.

EIB će, kako je najavila Dragutinovićeva, u novembru u Beogradu otvoriti regionalnu kancelariju. Od 2001. godine ta banka je u Srbiji investirala 2,6 mlrd EUR i, prema rečima ministarke, ostaje pouzdan partner Srbiji.

- Obilaznica oko Beograda je jedan od sedam projekata koje EIB finansira u Srbiji, a za izgradnju puteva je izdvojeno više od 700 mil EUR- rekao je Mejstad.

Prošle godine je EIB za projekte u Srbiji obezbedila 893 mil EUR, približno koliko i ove godine, a za 2011. godinu, kako je istakao predsednik te banke, ima velike planove za Srbiju.

- EIB daje snažnu podršku Srbiji na putu priključenja Evropskoj uniji- rekao je Mejstad.

On je potvrdio da će se EIB uključiti finansiranje proizvodnje "Fiatovih" automobila u Kragujevcu, kao i dobavljača auto delova iz Srbije.

- Kreditom EIB za obilaznicu oko Beograda finansiraće se radovi na delu od Ibarske magistrale do skretanja za Avalu u dužini 5,4 kilometra, na kojoj su tri mosta i tunel- objasnio je Drobnjak.

Radovi će, prema planu "Puteva Srbije", trajati od 12 do 18 meseci.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.05.2024.  |  Agro

Ponovo buknula afrička kuga - Uzroci su nehigijenski obori i zanemarena pravila ulaska i izlaska

Poslednja epidemija afričke kuge trajala je pola godine i tek što je suzbijena, pojavila se ponovo. Prema zvaničnim podacima Ministartsva poljoprivrede, sada je ima u Šidu, Smederevu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Grockoj, Kraljevu. Na farmama na kojima se pojave zaražene svinje, mora odmah da se izvrši eutanazija, da se uklone svi leševi i da se proglasi zaraženi i ugroženi krug. Nenad Budimović iz PKS kaže da je bezbedno kupovati

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.