NavMenu

Alitalia letela poslednji put - Poleće ITA

Izvor: Tanjug Petak, 15.10.2021. 08:22
Komentari
Podeli
(Foto: Miguel Angel Sanz/unsplash)
Ikona italijanskog vazdušnog saobraćaja, nacionalni avio-prevoznik Alitalia, obavila je poslednji let, i to na liniji od Kaljarija do Rima.

Prema agenciji Ansa, sinoćnjim poletanjem iz Sardinije i sletanjem na matični aerodrom Rim-Fjumićino u 23:10, Alitalija je ispisala poslednju stranicu svoje bogate 75-godišnje istorije.

Zameniće je nova državna avio-kompanija ITA, koja bi trebalo da počne s radom danas.

Alitalia, čije je ime decenijama bilo vezivano za italijanski ekonomski bum posle Drugog svetskog rata, gubila je novac od 2008. godine da bi 2017. otišla u stečaj i bila stavljena pod stečajnu upravu.

Korona mere ograničenja putovanja avionom dodatno su povećale probleme Alitalie, a kompanija je 25. avgusta ove godine definitivno prekinula prodaju avio-karata.

Evropska komisija je u septembru dala odobrenje novom italijanskom avio-prevozniku ITA (Italia Trasporto Aereo) i odlučila da novu kompaniju ne tereti za 900 mil EUR nezakonite državne pomoći koju je njen prethodnik primio 2017. godine.

Mada neki mediji izveštavaju da brend Alitalia možda neće zamreti i da je na pomolu neki dogovor, inicijalna aukcija za prodaju ovog brenda nije privukla nijednu ponudu, a ITA je ocenila da je početna cena previsoka.

Alitalia je bila treća najveća evropska avio-kompanija krajem 1960-ih, posle British Airways-a i Air France-a. Od početnih 10.000 prevezenih putnika 1947. godine, ta cifra je narasla na 25 miliona putnika godišnje 1990-ih .

Alitalia je bila prva avio-kompanija na svetu koja je prevozila papu, papskim avionom poznatim pod imenom "Prvi pastir". Četiri pape su letele avionom Alitalije u više od 170 zemalja na svim kontinentima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.