NavMenu

Proizvođači nastavljaju protest u Leskovcu - Ponovo će besplatno deliti paradajz

Izvor: Južne vesti Utorak, 13.07.2021. 14:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bajinda/shutterstock.com)Ilustracija
Poljoprivrednici iz Jablaničkog okruga, koji su prošlog četvrtka delili besplatno paradajz u znak protesta zbog niske cene koja se na veliko kretala oko 10 dinara, za sutra opet najavljuju besplatnu podelu ovog povrća u centru Leskovca. Traže, kako kažu, naknadu štete koju su pretrpeli.

Odmah nakon prošlog protesta predstavnici Ministarstva poljoprivrede boravili su u Leskovcu i obećali da će konačno izvoz krenuti, kao i veću cenu paradajza. Cena poslednjih dana varira, između 15 i 20 dinara na veliko, a povrtari su odlučili da sutra od 10 sati opet građanima Leskovca ispred poznatih trgovinskih lanaca dele besplatno paradajz.

Sutra ćemo deliti paradajz jer tražimo naknadu štete koju smo pretrpeli. Ja nisam bio na tom sastanku i ne znam sve detalje, ali znam da smo mi za ovu godinu u velikom gubitku. Možda će posle sutrašnje podele u Leskovac i okolini dođe još neko ko možda može da nam pomogne - rekao je povrtar iz sela Cekavica.

Podsetimo, u četvrtak je za oko 30 minuta podeljeno nekoliko tona paradajza građanima koji su sami mogli da priđu i napune svoje cegere i kese. Tada su povrtari rekli da bi cena kojom bi uspeli da pokriju sve troškove, ali i nešto zarade, trebalo da bude oko 50 do 60 dinara.

Inače cena paradajza u marketima je i dalje na oko 100 dinara, pa su zato poljoprivrednici i izabrali da organizuju podelu i protest ispred nekih od njih.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.