NavMenu

Podzemni dom Karađorđevića, neobična turistička atrakcija iz prve polovine prošlog veka u Malom Zvorniku, dobija novo ruho

Izvor: eKapija Sreda, 02.06.2021. 14:55
Komentari
Podeli
Podzemni grad Karađorđevića (Foto: Opština Mali Zvornik, foto: Boris Katić)Podzemni grad Karađorđevića
Opština Mali Zvornik nastavila je obnovu Podzemnog grada Karađorđevića, neobičnog kulturno–istorijskog kompleksa u steni, koji je građen još 30-ih godina prošlog veka.


Vrednost predviđenih radova iznosi 25.811.041,82 dinara, saznaje portal Mačvanski.

Po završetku građevinskih i ostalih pripremnih radova, u prostorijama biće adaptiran vojni magacin, poljska bolnica i kancelarija komandira, dok je u sledećoj, trećoj, fazi radova predviđeno uređenje vinskog podruma sa restoranom i adaptacija kapele za bogosluženja sa oltarskim prostorom i ikonostasima, posvećena Svetom Andreju Prvozvanom, zaštitniku dinastije Karađorđević, po ugledu na to kako je izgledala nakon izgradnje.

Nastavak obnove objekta, radi očuvanja i uređenja u turističke svrhe, omogućila je Republika Srbija, sredstvima iz budžeta.

Podzemni grad Karađorđevića u Malom Zvorniku, koji se nalazi u steni i prostire na površini od oko 3000 metara kvadratnih, sa oko 75 prostorija i 1,5 kilometara hodnika, građen je po nalogu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, kao sklonište za članove dinastije i Vlade i tajno kraljevo komandno mesto u slučaju rata.

U prvoj fazi rekonstrukcije i opremanja objekta, koji je država finansirala sa oko 32.000.000 dinara, uređene su neke od glavnih prostorija kompleksa – sala za sednice Vlade, administrativna kancelarija, kraljev apartman, prvi hodnik i suvenirnica.

Radovi su, između ostalog, obuhvatali sanaciju zidova i podova, hidroizolaciju i elektrifikaciju prostorija, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, uz uređenje postojećeg bunara i obnovu kraljevih česmi, uvođenje sistema ventilacije prostora, nabavku i postavljanje klima uređaja, kao i sistema video nadzora i protivpožarne zaštite.

Prostorije su opremljene u autentičnom stilu, komadima nameštaja i predmetima izrađenim po ugledu na originalne, iz vremena Kraljevine Jugoslavije, a među njima su slike, uniforme, primerci oružja, karte, državna obeležja i slično.

Postavku pod nazivom "Kamena devojka", što je bila šifra pod kojom je objekat građen, uradio je Zoran Tošić, kustos iz Loznice.

U okviru spoljašnjih radova, izgrađena je nadstrešnica na ulazu u objekat i prilaz za invalide.

U uređenje ove znamenitosti, u prvoj fazi radova, opština Mali Zvornik uložila je više od 5 miliona dinara, finansirajući izradu projektno – tehničke dokumentacije i građevinske radove manjeg obima.

Nakon toga, lokalna samouprava izdvojila je novih 1.200.000 dinara za izradu projekta obnove Podzemnog grada u drugoj fazi.

Iz budžeta opštine finansirana je i početna elektrifikacija prostora, 2014. godine, u šta je uloženo oko 2 miliona dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.