NavMenu

U planu revitalizacija jezera Garaši - Glavni problem povratak u funkciju odvodnog ventila temelja

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.05.2021. 10:52
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Dejan Trajkovic)
U cilju revitalizacije jezera Garaši u prethodnom periodu JKP Bukulja iz Aranđelovca posetili su predstavnici Direkcije za vode, pomoćnik direktora Agencije za zaštitu životne sredine, šef odeljenja Nacionalne laboratorije sa saradnicima.

Na osnovu njihovog znanja i uvida u dokumentaciju složili su se da Aranđelovac ima odličnu vodu za piće, navedeno je na sajtu preduzeća.

Takođe, sirova voda (koja stiže u fabriku vode) u smislu kvaliteta odgovara svojoj nameni. Zaključeno je da su izvori koji se koriste za vodosnabdevanje (Kačer, Garaši, Bukulja) povezani složenim sistemom za transport sirove vode, koji se sastoji od dugih potisnih cevovoda koji ih povezuju sa fabrikom vode. Ovako složen, osetljiv i relativno skup sistem posledica je ograničenog vodnog potencijala (karakterističnog za područje Šumadije) i nepovoljnih geomorfoloških uslova (odnos položaja izvora i centra potrošnje).

Revitalizacija jezera podrazumeva multidisciplinarni pristup problemu. Sve akumulacije u Srbiji su, prema njihovim rečima, starije od 30 godina i imaju isti problem eutrofikacije. Do akumulacije organske materije, nitrata i fosfata dolazi u uslovima zagađene životne sredine, što je najčešće uzrokovano ljudskim nemarom i raznim aktivnostima na akumulaciji, pa proces eutrofikacije postaje znatno ubrzan.

- Akcijom čišćenja obala jezera, kojoj su se pridružila i različita udruženja našeg grada, obale smo očistili, ali posle praznika ponovo možemo videti ružnu sliku koju su za sobom ostavili nesavesni pojedinci. Čak i ako nemamo uticaj spoljnih faktora zagađenja, potrebno je vreme da se jezero vrati u stanje ravnoteže, što podrazumeva dobar ekološki status. Unutrašnji hemijski procesi koji se odvijaju u samom jezeru takođe utiču na kvalitet vode. To su procesi na koje ne možemo u velikoj meri da utičemo kao spoljni faktori - navedeno je na sajtu.

Dodaje se da je glavni problem povratak u funkciju odvodnog ventila temelja.

- S obzirom na to da je ventil decenijama van upotrebe, molimo pomoć i mišljenje drugih institucija kako ne bismo ugrozili vodosnabdevanje grada. To će biti težak i složen proces koji zahteva uključivanje Direkcije za vode, Ministarstva zaštite životne sredine i nadzora inspekcijskih službi. Čekamo zvanični izveštaj o poseti predstavnika Agencije za zaštitu životne sredine, ali na sastanku koji smo imali sa njima obećali su da će nas uvrstiti na listu prioriteta i da njihovu posetu možemo očekivati u narednom periodu. Zatim će uraditi detaljnu analizu garaške vode. Na osnovu te analize, kako smo se dogovorili sa njima, moći ćemo da pripremimo dalju dokumentaciju i preduzmemo vidljive korake kada je reč o lečenju jezera - navedeno je.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.