NavMenu

Najveći startap s Balkana UiPath iz Rumunije lictiran na Njujorškoj berzi

Izvor: Tanjug Četvrtak, 22.04.2021. 12:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)Ilustracija
Rumunski startap UiPath koji razvija robotske programe uspešno je debitovao na Njujorškoj berzi, prikupivši 1,34 mlrd USD od prodavaca softvera i investitora na Inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) u sredu, uz skok cene od 23%.

Kompanija, čiji softveri pomažu preduzećima da automatizuju repetitivne radne procese, prodala je akcije po ceni od 56 USD po komadu, iznad očekivanog raspona između 52 do 54 USD, da bi na zatvaranju berze zaključila trgovanje na nivou od 69 USD po akciji, izveštava CNBC.

Na zatvaranju, tržišna vrednost rumunskog jednoroga dostigla je 35,8 mlrd USD.

Ovo je, prema navodima amričke tv stanice, treći najveći IPO ikada neke softverske firme na američkoj berzi, iza prodavca klaud baze podataka Snowflake-a, koji je u septembru prikupio 3,9 milijardi dolara, i Kvaltriksa, koji je u januaru povukao 1,78 mlrd USD, nakon što se izdvojio iz SAP-a.

UiPath se odlučio za izlazak na tržište kapitala u vreme naglog rasta, kada preduzeća počev od sektora zdravstvene zaštite do proizvođača energije traže načine da automatizuju poslove u svojim finansijskim, kadrovskim i pravnim odeljenjima.

Prihod ovog startapa je prošle godine porastao za 81% na 607,6 mil USD, čime je kompanija smanjila raniji gubitak na 92,4 mil USD sa 519,9 mil USD u 2019. Bruto marža UiPatha od 89% je među najvećim u softverskom svetu.

Kompaniju je u Rumuniji osnovao 2005. godine Danijel Dajns, bivši inženjer Majkrosofta. Dajns je desetak godina kasnije preselio UiPath u SAD i osnovao sedište u Njujorku, ali je zadržao i centralu u Bukureštu, u kojoj otprilike radi jedna četvrtina od ukupno 2.863 stalno zaposlenih.u kompaniji.

Dajns kontroliše 88% akcija sa pravom glasa i najveći je akcionar UiPatha sa preko 110 miliona akcija vrednih preko 7 mlrd USD, na bazi cene na zatvaranju trgovanja u sredu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.