NavMenu

Fascinantan berzanski debi južnokorejskog Koponga u Njujorku

Izvor: Tanjug Petak, 12.03.2021. 09:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Georgejmclittle/shutterstock.com)Ilustracija
Akcije južnokorejskog giganta za e-trgovinu Koponga zabeležile su fascinantan skok od 40% na debitovanju na Njujorškoj berzi u četvrtak, čime je njegova Inicijalna javna ponuda (IPO) postala najveća u ovoj godini u Sjedinjenim Državama.

Akcije Koponga su na samom startu trgovane po ceni od 63,50 USD, a zaključile su trgovački dan na nivou od 49,25 USD, tako da je tržišna kapitalizacija kompanije dostigla 84,47 mlrd USD, izveštava CNBC.

Kompanija je na IPO-u tražila 35 USD po akciji, što je bilo iznad ciljanog raspona od 32 do 34 dolara po komadu koji je prvobitno utvrdila.

Kopong, koji je osnovao korejsko-američki milijarder Bom Kim 2010. godine, poredi se često sa Amazonom ili Alibabom, jer garantuje dostavu narudžbine istog ili najkasnije narednog dana.

Ova firma ima više od 100 logističkih i centara za prijem porudžina u više od 30 gradova i zapošljava oko 15.000 vozača u Južnoj Koreji. Kopong je prošle godine skoro udvostručio prihod na 12 mlrd USD, prema podacima iz prijave za IPO, ali je ipak prijavila neto gubitak od oko 475 mil USD za 2020.

Debi na njujorškom tržištu kapitala mogao bi da označi još jedan uspešan poduhvat SoftBanke, čiji Vision Fund, vredan 100 mlrd USD, drži više od 35% vlasnuštva u Kopongu.

Među investitorima Koponga su i investicioni fondovi Sequoia Capital i BlackRock.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.