NavMenu

Najmanji su najosetljiviji - Uticaj pandemije na mala i srednja preduzeća jedna od tema MSP Foruma

Izvor: Promo Utorak, 16.03.2021. 08:11
Komentari
Podeli
(Foto: Magazin InStore)
Aktuelna pandemija, naročito u situacijama neophodnog socijalnog distanciranja i zaključavanja, najviše je pogodila poslovanje malih i srednjih preduzeća i ugrozila egzistenciju neformalno zaposlenih i ranjivih socijalnih kategorija, pokazuju sva sprovedena istraživanja. Prema onima koje je tokom prethodne godine sproveo Centar za visoke ekonomske studije (CEVES) svako peto mikropreduzeće i svaki treći preduzetnik, sa oko 230.000 zaposlenih ukupno, nisu mogli da posluju tokom vanrednog stanja, dok su i nakon njegovog okončanja novi uslovi i uspostavljena ograničenja uticali na povećanje troškova i otežano poslovanje malih i srednjih preduzeća. Za dve trećine njih, delimična ili potpuna nemogućnost da se preusmere na rad od kuće predstavljala je veliko ograničenje u poslovanju, dok su maloprodajni objekti trpeli posledice skraćenog radnog vremena i velikog broja neradnih dana. Pri svemu tome, navodi se u pomenutim istraživanjima CEVES-a, probleme u poslovanju izazivala je i otežana nabavka i transport robe, odnosno ograničenja u uvozu i izvozu.

Glavni uzrok gubitaka prihoda u sektorima malih i srednjih preduzeća je pad tražnje. Tokom vanrednog stanja čak 40% tih preduzeća imalo je pad prihoda veći od 50%, a tek svako četvrto preduzeće i tek svaki pet preduzetnik poslovali su u skladu sa planovima i očekivanjima pre pandemije. Prestanak vanrednog stanja i otpočinjanje poslovanja kod nekih su ubrzo stabilizovali situaciju, neki su imali i veće prihode od uobičajenih, ali ne mali broj njih suočio se sa trajnim padom prihoda, od kojih je najizraženiji sektor turizma.

Upravo u ovom sektoru došlo je i do najvišeg pada zaposlenosti tokom vanrednog stanja, da bi se čak i tu formalna zaposlenost vratila na pretkrizni nivo već tokom letnjih meseci prošle godine. Istraživanje koje je CEVES radio o Uticaju kovid-19 krize na zaposlenost pokazalo je da u Srbiji nije došlo do značajnog pada formalne zaposlenosti i uprkos snažnom negativnom uticaju pandemije na poslovanje malih i srednjih preduzeća. Sa druge strane, radnici angažovani na neformalnom tržištu rada, odnosno preko nekog od neformalnog oblika zapošljavanja bili su češće otpuštani tokom krize, odnosno manje angažovani u odnosu na pretkrizni period. Nefomalna zaposlenost opala je tokom prošle godine, a s obzirom da je nje najviše i bilo u sektorima koje je korona kriza najviše i pogodila, zaključak je da na tržištu rada postoje posebno pogođene kategorije, kojima je izostala i pomoć države kroz programe i mere podrške zarad očuvanja zaposlenosti.

O rezultatima tri istraživanja koje je CEVES sproveo tokom prethodne i ove godine, a tiču se uticaja pandemije na poslovanje sektora mikro, malih i srednjih preduzeća, na Forumu malih i srednjih preduzeća u Srbiji (MSP Forum) koji organizuju magazin InStore i nedeljnik NIN 30. i 31. marta u Beogradu, govoriće Kori Udovički, glavni ekonomista Centra za visoke ekonomske studije.

Organizator obezbeđuje besplatne linkove za sve učesnike na platformama Zoom i YouTube, uz prethodnu registraciju na zvaničnoj stranici www.msp-forum.rs.

Registracija je u toku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.