NavMenu

Arhitektonski konkurs za izgled prve stanice BG metroa u naredna dva meseca

Izvor: B92 Nedelja, 14.03.2021. 12:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Johnson76/shutterstock.com)Ilustracija
Arhitektonski konkurs za izgled prve stanice metro sistema biće raspisan u narednih šezdeset dana, rekao je za B92.net gradski urbanista Marko Stojčić. Očekuje se i da se krajem leta, početkom jeseni, održi izložba gde će biti prikazan izgled tih stanica.

- Ideja je da metro stanice budu svaka za sebe umetničko delo u arhitektonskom smislu i nešto što ne viđamo tako često u metro sistemima u svetu - naveo je gradski urbanista.

Poručio je da će biti održan i javni uvid u Plan generalne regulacije šinskog sistema koji če omogućiti građanima da podnesu sugestije, primedbe, na samu trasu kako metro sistema, tako i na trasu proširenja tramvajskog sistema i BG voza.

- Kad pričamo o prvoj liniji metroa, upravo na javnom uvidu građani će moći da vide sve tačne pozicije metro stanica - poručio je Stojčić.

Stojčić je naveo i da je već sada u toku postupak u kom projaktant idejnog rešenja metro sistema u Beogradu kompanija Egis ide na teren. U toku tog, kako kaže, postupka sagledavanja lokacije imaće nekoliko interakcija sa građanima na samoj trasi metroa gde će ih anketirati i prikupljati informacije u vezi sa njhovim potrebama.

Stojčić je poručio i da je show-room koji treba da bude postavljen na Trgu republike u pripremi i da će biti u narednih nekoliko meseci.

- I tu će građani moći da iznose svoje predloge i da ostavljaju komentare vezane za izgradnju metroa i svega što prati tu izgradnju.

U ovom trenutku su, navodi, poznate sve lokacije za stanice metro sistema za prvu linju i drugu fazu prve linije, dok za drugu liniju postoje aproksimativne pozicije.

Stojčić je naveo da se pripremaju i ankete putem kojih će građani moći da se opredele za izgled vozova i enterijera.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Odabrani izvođači za transformaciju bivše Glavne železničke stanice u Beogradu u Istorijski muzej Srbije - Posao vredan 16,2 mil EUR

Istorijski muzej Srbije izabrao je izvođače za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Glavne železničke stanice u Beogradu i promenu namene u objekat Istorijskog muzeja. Posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, a vrednost ugovora je 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16,2 mil EUR, sa PDV-om. Na tender su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.