NavMenu

Potpisan Memorandum o razumevanju sa kineskim osiguravajućim društvom Sinosure

Izvor: eKapija Utorak, 25.04.2023. 17:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / bertholdbrodersen)Ilustracija
Ministar finansija Siniša Mali i predsednik kineskog osiguravajućeg društva Sinosure Hetai Šeng potpisali su Memorandum o razumevanju koji će biti osnova za kasnije definisanje kvote osiguranja za 2023. godinu za projekte kao što su Beogradski metro, Nacionalni stadion i Čista Srbija, navedeno je na sajtu Vlade.

Mali je tom prilikom istakao da su u Srbiji u poslednjoj deceniji pokrenuti veliki infrastrukturni projekti i da nam je zato važan dobar partner u tom poslu, kao što je Sinosure, ocenivši da je ovaj memorandum značajan za Srbiju i NR Kinu, jer naše dve prijateljske zemlje sarađuju naročito u izgradnji infrastrukture.

- Dve zemlje ostvaruju i veliku trgovinsku razmenu, a trenutno se vode pregovori i o sporazumu o slobodnoj trgovini koji će dodatno intenzivirati našu ekonomsku saradnju - istakao je ministar.

On je dodao da u ovom trenutku veliki broj kineskih kompanija radi na gradilištima širom zemlje, zbog čega je ovaj vid podrške još značajniji.

Hetai Šeng je dodao da saradnja Srbije i NR Kine ima veliki potencijal posebno u oblasti infrastrukture, kao i da projekti koje podržava ova osiguravajuća kuća zadovoljavaju infrastrukturne potrebe Srbije i od značaja su za unapređenje ekonomske saradnje.

China export & credit insurance corporation (Sinosure) je osiguravajuće društvo koje je 2001. godine osnovala i podržala kineska država radi promovisanja spoljnoekonomskog i trgovinskog razvoja i saradnje NR Kine, navodi se na sajtu Vlade.

Osiguranjem izvoznih kredita od rizika neplaćanja, Sinosure promoviše kineski izvoz roba, tehnologija i usluga, posebno izvoz visokotehnoloških i kapitalnih proizvoda sa visokom dodatom vrednošću, kao što su mehanički i električni proizvodi.

- Glavni proizvodi i usluge uključuju srednjoročno i dugoročno osiguranje izvoznih kredita, osiguranje prekomorskih investicija, osiguranje kratkoročnih izvoznih kredita, osiguranje domaćih trgovinskih kredita, obveznice i garancije i reosiguranje u vezi sa osiguranjem izvoznih kredita, upravljanje potraživanjima i drugo, dodaje se.

U Srbiji su do sada Sinosure polisom osigurani projekat izgradnje toplodalekovoda, projekat izgradnje državnog puta Loznica–Valjevo–Lazarevac, deonica Iverak–Lajkovac, projekat Čista Srbija za 11 opština, projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda i izgradnja novog čeličnog lučnog mosta na Savi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.