NavMenu

"Robert Bosch" planira povećanje prometa od 8% - odeljenje "Automotiv" iz centrale preseljeno u Beograd

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.05.2010. 14:41
Komentari
Podeli

Jovanka JovanovićJovanka Jovanović

Posle Karlsruea, Sao Paola i Sungapura, Beograd je četvrta lokacija u svetu gde je otvoreno odeljenje "Bosch Automotiv Marketing Intelligence" u kome se radi na stvaranju kompletne baze podataka vozila i tehničke specifikacije, integrisanih sistema i komponenti za vozila. Preseljenjem iz centrale otvoreno je to odeljenje u Beogradu, gde je zaposleno 12 ljudi.

- Stalno istraživanje, obimna baza podataka i sistematsko informisanje pomažu kompaniji da predvide trendove na postprodajnom tržištu autodelova. Osim toga na osnovu dobrih rezultata ovog novog odeljenja u Srbiji, možemo da očekujemo nove zadatke iz naše centrale - rekla je Jovanka Jovanović, generalna direktorka "Robert Boscha Srbija" i dodala da su posebno ponosni na angažovanja odeljenja iz Beograda za tržišta Severne Amerike i Ruske Federacije.

Uprkos trenutno nepovoljnoj ekonomskoj situaciji "Bosch" je u Srbiji razvio nove projekte i tržištu ponudio inovativne proizvode. U poslovnoj 2009. godini promet se na domaćem tržištu smanjio za 22%, na 19 mil EUR, uključujući i promet u Crnoj Gori i na Kosovu. Tokom 2009. broj zaposlenih u grupi "Bosch" u Srbiji povećao se sa 39 na 47. "Bosch" očekuje da će se u 2010. godini poslovanje stabilizovati i da će promet porasti za 8%, navedeno je na konferenciji za medije.

Prema rečima direktorke Jovanović, u 2009. godini moderni trening centar za mehaničare je postao duplo veći zahvaljujući saradnji sa mrežom "Bosch Car Service" i "Bosch Diesel" centrom Žeravica u Novom Miloševu. Sada svi zainteresovani automehaničari mogu da u njemu pohađaju neki od 10 specijalističkih treninga na srpskom jeziku koji su u ponudi.

Jovanka JovanovićJovanka Jovanović

Od marta 2010. u Srbiji se za program termotehnike sada, umesto brenda "Junkers", koristi brend "Bosch". Ova promena brenda je tokom ove godine implementirana u sedam zemalja istočne i jugoistočne Evrope.

"Bosch" termotehnika planira da ovu promenu brenda iskoristi za dalje širenje svog programa energetsko-efikasnog grejanja i rešenja za toplu vodu.

- Potražnja za najsavremenijom tehnologijom raste i taj trend će nam pomoći da ojačamo našu poziciju na tržištu - rekao je Tomas Bajer, generalni direktor regiona "Bosch Adria".

"Bosch" odeljenje električnih alata glavni deo prometa je ostvario prodajom proizvoda koji nisu stariji od dve godine. U Srbiji su u 2009. godini takvi alati iznosili 38% od prometa. Na tržištu se pojavilo 120 novih alata. Bežični alati sa litijum-jonskom tehnologijom postaju takođe sve popularniji u Srbiji.

Na tržištu se pojavila serija novih proizvoda sa litijum-jonskom tehnologijom: profesionalni plavi alat 3.6 V do 36 V, zatim prve bežične CISO baštenske makaze, četvrta generacija IXO odvijača koji je najprodavaniji DIY alat u svetu, prodat u preko 8 miliona primeraka. Prodaja bežičnog alata je u porastu i u odnosu na 2008. godinu prodaja je u Srbiji porasla za 3%. U 2009. godini "Bosch" je u Srbiji plasirao potpuno novi program mernog alata pod nazivom CST/berger.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.