NavMenu

Potpisivanje protokola sa Grčkom o ulasku naših građana, moglo bi biti slamka spasa za turističke agencije

Izvor: Politika Sreda, 30.12.2020. 09:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: George Rudy/shutterstock.com)Ilustracija
Ukoliko ne bude turističke sezone, svim agencijama preti bankrot, kaže za Politiku Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Yuta. Zato je, dodaje, važno da im država pruži podršku u vezi sprovođenja bilateralnog sporazuma sa Grčkom, pre svega za ulazak naših građana tokom sledeće sezone u ovu zemlju.

Reč je o protokolu kakav postoji sa Kiprom ili Egiptom.

- Taj protokol bi trebalo da predvidi da se granice neće zatvarati, a da u zavisnosti od epidemiološke situacije, znamo unapred pod kojim uslovima se može putovati. Srbija bi ovakve protokole, osim sa Grčkom, mogla da definiše i sa Turskom, Italijom, Španijom, Crnom Gorom i Bugarskom i na taj način pomogne da se makar u sledećoj godini, ako bude uslova, realizuju neka putovanja i omogući građanima da putuju. Ukoliko ne bude posla već sada znamo da ćemo teško opstati bez prihoda godinu i po dana - kaže naš sagovornik.

Seničić dodaje da je ovaj zahtev već upućen resornom Ministarstvu trgovine i da imaju neke najave kad je o tome reč, ali je važno da se to definiše do kraja februara.

- Uskoro će biti moguće da vlasnici idu u Grčku i pregovaraju oko sledeće sezone, ali bez protokola to opet nema svrhe. Ionako imamo oko 300.000 zamenskih vaučera koji su izdati umesto nerealizovanih putovanja i trebalo bi da se realizuju do kraja sledeće godine. Pod velikim je znakom pitanja da li će se to dogoditi i da li će u slučaju da ih ne iskoriste dobiti novac početkom 2022. kako je predviđeno - kaže Seničić.

Kada je reč o protokolu sa Grčkom koji u ovom trenutku zaista izgleda kao slamka spasa za turističke agencije, ali i kao prelomna tačka posle koje će se znati da li će prestati da rade ili ne, on bi mogao da se sprovede kao i u slučaju Kipra.

Naime, protokol koji je potpisao Kipar, a odnosi se na 56 zemalja uključujući i Srbiju, definisan je tako da institucije Evropske unije ocenjuju epidemiološku situaciju u tim zemljama i na osnovu toga ih svrstavaju u četiri kategorije –zelenu, narandžastu, crvenu ili sivu. Od toga u kojoj se kategoriji nađu za zemlje će biti propisivani uslovi ulaska na Kipar.

Da li će biti obavezan PCR test, da li će se testiranje sprovoditi samo na aerodromu, da li će PCR biti po uzorku ili test uopšte neće biti potreban, ne može se unapred znati. Procenjivaće se i ko mora da ima zdravstveno osiguranje, ko i kovid osiguranje, za koga je obavezan dvonedeljni karantin…Procedure će se sprovoditi, dakle, u zavisnosti od epidemiološke situacije u kojoj se zemlja nalazi, a to će se proveravati na svakih dve nedelje.

- Pod tim uslovima, ako budemo u situaciji da može da se putuje, verujem da bi 30–40 odsto građana putovalo, što bi nama omogućilo da preživimo. Sve drugo biće jako teško, pa čak i verovatnoća da nam grčki partneri vrate novac do sledeće godine, da ga mi vratimo turistima u Srbiji - kaže sagovornik iz Yute.

Ovo udruženje će, kako Politika saznaje, poslati dopis ambasadi u Atini sa molbom da im pomogne oko ovog pitanja, a obavestiće i Ministarstvo inostranih poslova. Kako kažu, od izuzetne je važnosti da u ovakve protokole budu uključene državne institucije, jer je reč o interesu građana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.09.2023.  |  Agro

Ministarka: Odluka o zatvaranju Mitrosa nije konačna

Kompanija Mitros u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje je radnike i javnost obavestila da će obustaviti proizvodnju. Odluka je doneta nakon detaljne analize, a tačan datum biće naknadno utvrđen, saopštava kompanija. U Sindikatu kažu da im je rečeno da će sva prava oko 500 zaposlenih biti ispoštovana. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručuje da odluka o zatvaranju nije konačna, prenosi Danas. Ministarka poljoprivrede

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.