NavMenu

Pandemija nije uticala na investicione planove više od polovine kompanija članica Švajcarsko-srpske trgovinske komore

Izvor: eKapija Petak, 18.12.2020. 13:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Prema rezultatima istraživanja Švajcarsko-srpske trgovinske komore više od polovine ispitanika (približno 60%) navodi da pandemija Covid-19 do sada nije uticala na njihove investicione planove u Srbiji za narednu 2021. godinu, saopštila je Komora.

Takođe, rezultati su pokazali da 70,4% kompanija njihovih članica smatra da im je poslovanje u manjoj ili umerenoj meri pogođeno pandemijom COVID-19, dok je 29,6% ispitanika izjavilo da ih je pandemija snažno pogodila

Kada je reč o vladinim merama podrške kompanijama, 70,4% anketiranih kompanija iskoristilo je date ekonomske mere u cilju uspešnijeg prevazilaženja poslovnih izazova tokom pandemije Covid-19. Kako se navodi u istraživanji ispitanicima bi najkorisnije mere tokom Covid krize bile oslobađanje od poreza ili privremene poreske olakšice (prema 63% ispitanika), programi zapošljavanja, poput programa za privremeno nezaposlene ili oslobađanje od socijalnog osiguranja (prema 44,4% ispitanika) i finansijski programi, kao što su kreditne linije sa niskom kamatnom stopom ili kreditne garancije (prema 33,3% ispitanika).

Ostale mere (koje navodi manje od 30% ispitanika) podrazumevaju subvencije za zakup prostora, gotovinske transfere, podršku samozaposlenima i smanjenje carina na ulazni materijal koji se uvozi.

Što se tiče digitalizacije, 63% ispitanika je digitalizovalo svoje poslovanje (u manjoj ili značajnoj meri) zbog pandemije Covid-19.

Švajcarsko-srpska trgovinska komora sprovela je među svojim članovima istraživanje putem interneta pod nazivom "Uticaj Covid-19 na poslovanje" u novembru 2020. Cilj ovog istraživanja bio je da se steknu važni uvidi u glavne izazove sa kojima se suočava švajcarsko-srpska poslovna zajednica zbog krize Covid-19, kao i da se bolje razumeju potrebe ovih kompanija i pitanja koja su od interesa za njih.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.