Izvor: Radio 021 | Sreda, 28.10.2020.| 11:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Reči i jezik dobili svoj muzej u Vašingtonu, Planet Word

Ilustracija (Foto: cybrain/shutterstock.com)
Snazi reči i jezika, bilo u javnom obraćanju ili u ličnom opisivanju sebe samih, posvećen je novi muzej koji se pod imenom Planet Word otvorio u Vašingtonu.

Interaktivni eksponati podstiču posetioce da se okušaju u čitanju poznatih govora pomoću telepromptera ili da pevaju legendarne pesme u karaoke stilu kako bi osetili zbog čega reči odzvanjaju u ljudima.

Zid reči visok 6,7 metara takođe pripoveda priču o engleskom jeziku, dok u drugoj sobi posetioci svih starosnih dobi putem video serija mogu da nauče druge jezike i ono što ih čini jedinstvenima. Otvaranje muzeja kasni mesecima, nakon što je odloženo u proljeće zbog krize koronavirusa. Ulaz je besplatan, iako se posetioci mole da rezervišu termine u sklopu zdravstvenih pravila.

Misija muzeja Planet Word, koji je osnovala filantropkinja An Fridman, "jeste obnoviti i podstaknuti ljubav prema reči, jeziku i čitanju kao temelju jake moderne demokratije", navodi se u izjavi.

Muzej je smešten u istorijskoj školi Franklin, gde je američki pronalazač Alexander Graham Bell izvršio svoj prvi uspešni bežični prenos glasa pomoću "fotofona".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.