Izvor: eKapija | Petak, 16.10.2020.| 12:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vladimir Smiljković nastavlja porodičnu tradiciju - Sudbina i Vihor prve etikete, u planu i zasad prokupca (FOTO)

Vladimir Smiljković
Vladimir Smiljković (Foto: Vladimir Smiljković)
Porodica Smiljković se četiri generacije unazad bavi vinogradarstvom i spravljanjem vina za sopstvene potrebe u selu Drenča, kod Aleksandrovca. Novije generacije, otac Predrag i sin Vladimir, napravile su korak napred u komercijalniju proizvodnju vina. Registrovali su vinariju Smiljković 90 i predstavili prve etikete - belo vino Sudbina (kupaža tamjanike i italijanskog rizlinga) i crveno vino Vihor (kupaža merloa i kabernea).

- Posedujemo pet hektara pod vinogradima, u okviru Vinarije Smiljković 90 2,5h. Sorte koje su zastupljene za bela vina su italijanski rizling, tamjanika, šardone i sovinjon u manjim količinama. Sorte za crvena vina su merlot, caberne, frankovka - kaže Vladimir.

Kada je reč o ovoj godini, kaže da su ih zaobišle vremenske nepogode, a zdravstveno stanje grožđa je bilo dobro. Ipak, prinos je manji u odnosu na prošlu godinu, dok je procenat šećera zadovoljavajući - 22,23.

Sudbina
Sudbina (Foto: Vladimir Smiljković)

- Župa je Bogom dana za uzgoj vinove loze i spravljenje vrhunskih vina. Odlikuje je veliki broj sunčanih dana u godini i nadmorska visina idealna za gajenje vinove loze od 300 do 500 m nadmorske visine - dodaje za eKapiju Smiljković.

Svi koji žele da probaju kakva su vina Župe, to mogu da učine ukoliko posete ovu vinariju.

- Trenutno možemo da primimo do 20 ljudi u našu degustacionu salu, a do kraja 2021. godine izgradićemo veću do 50 ljudi. U ponudi je degustacija vina, degustacija vina plus meze i degustacija vina uz kompletan meni - kaže Vladimir.

Nagrađena vina
Nagrađena vina (Foto: Vladimir Smiljković)

Planovi za budući period su veliki - izgradnja nove degustacione sale i barik podruma, kao i izgradnja pet apartmana sa po dva ležaja i baziranje na vinski turizam.

- U narednim godinama u planu je i podizanje novih zasada prokupca kao naše autohtone sorte - otkriva na kraju Vladimir Smiljković.

Aleksandra Kekić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.