Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.08.2020.| 10:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Predstavljen izgled Centra za religije u Beču - Jedno mesto za osam veroispovesti

(Foto: ©ZOOMVP.AT)
Pobednički nacrt Kampusa religija u okviru međunarodnog arhitektonskog konkursa predstavljen je 11. avgusta 2020. godine u bečkoj gradskoj većnici. Novi centar za religiju obuhvataće sakralne objekte osam verskih zajednica i Visoku crkvenu pedagošku školu.

Beč je stavio na raspolaganje 10.000 m2 za izgradnju verskog centra Kampus religija (Campus der Religionen) u jezerskom gradu Aspernu. Pored verskih obreda i međureligijskih susreta, ovo mesto će biti važan obrazovni centar – na istoj lokaciji biće podignuta Visoka crkvena pedagoška škola. Novi centar će na jednom mestu okupiti predstavnike osam veroispovesti: rimokatoličke, evangelističke, grčke istočne crkve, islamske verske zajednice, austrijske budističke verske zajednice, novoapostolske crkve u Austriji, izraelitske zajednice kultus i verske zajednice Sika.

Kako je saopšteno iz predstavništva grada Beča u Beogradu, u okviru međunarodnog arhitektonskog konkursa za najbolji nacrt Kampusa religija u Aspernu pobedio je tim iz Beča koji se istakao odmerenošću i elegantno rešenom kompozicijom. Žiri je ocenjivao prijave ukupno 44 projekta uzimajući u obzir urbanistički i arhitektonski kvalitet, prostorne koncepte enterijera i eksterijera, aspekte održivosti i obnovljivosti resursa prilikom izbora konstrukcije, materijala kao i funkcionalnost i profitabilnost u izgradnji. Pobednički nacrt arhitektonskog biroa Burtscher-Durig ZT izdvojio se planom da osam religijskih objekata imaju "kontemplativne bašte na krovu" i "zajedničko mesto susreta u vidu esplanade".

(Foto: ©ZOOMVP.AT)

Sve kapele, džamije, sinagoge i hramovi svesno su napravljeni da budu neutralni, bez hijerarhije. Objekti verskih zajednica grupišu se nalik paviljonima oko trga koji se blago diže i nad kojim se pružaju drveće i pergola, stvarajući hladovinu.

Trg kao mesto dijaloga između različitih religija ima prilaze i vrtove na više nivoa kao i stepenice za sedenje u međuprostorima. Sakralni objekti imaju bašte na krovovima sa spoljašnjim ulazom i međusobno su spojeni prolazima. Pojedine fasade su ozelenjene, a multifunkcionalne prostorije Visoke pedagoške škole kao što su menza i velika sala osmišljene su tako da sve veroispovesti optimalno mogu da ih koriste.

Heterogenost religija objedinjena je "blagim velom" pod kojim se sve građevine nalaze – lakom i arhitektonski zahtevnom pergolom – koja pruža hlad na trgu i terasama za vreme letnjih meseci. Unutar kampusa planiran je zajednički prostor u kome će se nalaziti menza, velika sala kao i prostorije za skladištenje i održavanje.

- Kampus je prvi projekat ove vrste u svetu koji treba da pokaže da saradnja između religija može da pokrene pozitivne tokove u društvu - izjavio je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig na konferenciji za štampu i zahvalio se svim verskim zajednicama koje učestvuju u projektu. Prvobitno je planirano da ova građevina, jedinstvena u Evropi, bude završena do 2022. godine, ali u međuvremenu je rok za izgradnju pomeren.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.