NavMenu

Hrvatski konzorcijum bez garancija UniCredit grupe za gradnju autoputa u Crnoj Gori

Izvor: Beta Četvrtak, 25.02.2010. 15:52
Komentari
Podeli

Građevinske firme "Tehnika" i Institut IGH, članovi hrvatskog konzorcijuma za gradnju autoputa u Crnoj Gori, objavili su danas (25. februar 2010. godine) na Zagrebačkoj berzi da UniCredit grupa nije odobrila bankarske ganacije za njihov posao u Crnoj Gori.

U odvojenim izveštajima Zagrebačkoj berzi, obe firme su navele da ne mogu da garantuju da će posao biti zaključen, ali ni raskinut. Istaknuto je da se i dalje pregovara o ishodu finansijske dokumentacije.

Spas se očekuje od Erste banke u kojoj, prema pisanju portala seebiz.eu, premijerka Jadranka Kosor i njen crnogorski kolega navodno lobiraju za garancije, koje Crnoj Gori moraju da budu dostavljene do sutra.

Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (Hanfa) i Zagrebačka berza danas su tražile od "Tehnike" i IGH-a da se izjasne o istinitosti medijskih natpisa u vezi sa izdavanjem bankarskih garancija za projekt autoputa Bar-Boljare u Crnoj Gori.

Treći član konzorcijuma, "Konstruktor-inženjering", ne kotira se na berzi pa od njega nije traženo izjašnjavanje.

Crnogorska vlada već je počela pregovore sa firmom koja je bila druga na javnom konkursu, grčko-izraelskim konzorcijumom "Aktor HCC", čija je ponuda bila za 1 mlrd EUR veća od ponude hrvatske firme.

Hrvatski konzorcijum je procenio vrednost pomenutog autoputa na 2,77 mlrd EUR, od čega bi Crna Gora učestvovala sa 1,74 mlrd EUR.

Početak pripremnih radova za posao koji je u Hrvatskoj proglašen "poslom stoleća" ozvaničen je prošle jeseni u selu Gornje Mrke kod Podgorice, u prisustvu premijera Crne Gore, Hrvatske i Srbije Mila Đukanovića, Jadranke Kosor i Mirka Cvetkovića.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.