NavMenu

Od jabukovog sirćeta do "voćne republike" - "Ekofarm" u Ušću pokrenuo proizvodnju pet vrsta džemova i slatka

Izvor: Biznis Sreda, 17.02.2010. 08:37
Komentari
Podeli

Preduzeće "Ekofarm" iz Ušća, koje je već 20 godina pozanto po proizvodnji sirćeta od divlje jabuke, radi na tome da Srbiju na svetskom tržištu promoviše kao "voćnu republiku" i zdravu sredinu, pa je pokrenulo proizvodnju pet vrsta džemova i slatka pod zaštićenim brendom "fruit republic".

- Srbija obiluje šumskim voćem koje proprada, ali je ipak naša ideja da 1989. godine pokrenemo proizodnju, bila revolucionarna za domaće tržište, rekao je pomoćnik generalnog direktora Bojan Baltić, dodajući da kompanija sada ima najsavremeniju opremu sa aseptičnim linijama za prozvodnju različitih voćnih prerađevina.

"Ekofarm" prozvodi voćna vina, od kupine i borovnice. Pod brendom "natura vita", godišnje proizvede više od 250 tona kupinovog vina i najveći je otkupljivač tog voća u golijsko-studeničkom kraju.

Baltić ukazuje da je kupinovo vino, sa 4% alkohola, zdravo i puno gvožđa, zbog čega se preporučuje trudnicama i svima kojima treba da se popravi krvna slika.

Pored toga, u mnogim prodavnicama zdrave hrane i velikim trgovinskim lancima mogu da se nađu i "Ekofarmovi" prirodni voćni sirupi od drenjine, kupine i cejlonskog hibiskusa. Proizvodi se izvoze u Nemačku, SAD, srednju Ameriku, BiH, Crnu Goru i Makedoniju.

Najstariji voćni proizvod je jabukovo sirće, a "Ekofarm" spada među pet firmi u zemlji koje imaju sopstvene acetatore za njegovu proizvodnju.

Na proteklom "Sajmu brendova" u Beogradu "Ekofarm" se predstvio flaširanom niskomineralnom vodom "Odmenjska", a Baltić je ukazao da je ta fabrika vode, jedina na Balkanu dobila dozvolu da proizvodi vodu koja se koristi za pripremu hrane za odojčad, jer zadovoljava sve međunarodne standarde.

"Ekofarm" danas, prema rečima Baltića, zapošljava 100 radnika i ima stabilno mesto na tržištu, do čega su u toj firmi došli uz ogroman rad, jer su pre 20 godina, kao porodična firma, kako je rekao, počeli "od nule, na ledini".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.