NavMenu

STO: Istorijski pad svetske trgovine, ali ipak manji od očekivanog

Izvor: Beta Utorak, 23.06.2020. 12:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
Međunarodna trgovina trebalo bi da zabeleži istorijski pad od 18,5% u drugom kvartalu zbog pandemije korona virusa, ali će taj pad biti manje ozbiljan od očekivanog zbog "brze reakcije vlada", saopštila je Svetska trgovinska organizacija (STO).

- Pad trgovine kojoj danas svedočimo je bez presedana, biće najveći ikada zabeležen - naveo je generalni direktor STO Roberto Azevedo, ali i dodao da je za utehu da je mogao da bude još veći.

- Ovo je zaista pozitivna vest, ali ne možemo sebi da dozvolimo da popustimo sa naporima - dodao je on.

Prema poslednjim podacima STO, obim trgovinske razmene je u prvom kvartalu opao za 3% u odnosu na isti period prošle godine. Prve procene za drugi kvartal, kada su virus i mere izolacije pogodile veliki deo svetske populacije, predviđaju pad od oko 18,5%.

Azevedo je ocenio da su "sprovedene odluke bile od suštinskog značaja za ublažavanje posledica po proizvodnju i trgovinu", ističući da će "one i dalje imati važnu ulogu u određivanju brzine ekonomskog oporavka".

- Da bi se osigurao snažan oporavak proizvodnje i trgovine u 2021. godini, biće potrebno da fiskalna, monetarna i trgovinska politika idu u istom smeru - upozorio je generalni direktor STO Roberto Azevedo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.