NavMenu

Na usluzi onima za koje više nema leka - u KBC "Zemun" prva jedinica za palijativno zbrinjavanje u Srbiji

Izvor: Politika Ponedeljak, 08.02.2010. 09:23
Komentari
Podeli



Kliničko-bolnički centar "Zemun" dobiće prvu jedinicu za palijativno zbrinjavanje u Srbiji, odnosno objekat za boravak pacijenata koji boluju od najtežih i neizlečivih bolesti. Jedinica će se nalaziti u okviru odeljenja gerijatrije ove kuće, a novac za preuređenje jednog dela zgrade na zemunskoj Kalvariji doniraće engleska vlada, uz podršku Evropske unije i Ministarstva zdravlja. Cilj ovog zbrinjavanja je manje patnje, više dostojanstva i bolji kvalitet života za najstarije i teško obolele sugrađane.

Doktor Dragoš Stojanović, direktor KBC "Zemun", kaže da je suština u prihvatanju onih pacijenata koji su u takozvanoj terminalnoj fazi bolesti, kod kojih su završene dijagnostičke procedure i lečenje u zdravstvenoj ustanovi. Takvi bolesnici upućeni su na kućno lečenje, ali je, kaže dr Stojanović, u jednom trenutku bolest napredovala i porodica više nije u stanju da brine o njima. Nažalost, u takvim situacijama najčešće se može čuti: "Za njih više nema ni leka, ni nade". A, ipak, neko treba da im se nađe pri ruci u poslednjim danima života...

– Radićemo po uputstvima Ministarstva zdravlja, a prema planovima koji se sprovode u 128 zemalja. Čekamo da se urede prostorije i da se edukuju kadrovi. Odeljenje za palijativno zbrinjavanje u početku će imati 20 kreveta. Zemunska bolnica je apostrofirana kao ustanova koja će imati pilot studiju palijativnog zbrinjavanja u Srbiji, što znači da će svi ostali centri imati iste modele po kojima će raditi. Mi i sad na sličan način pristupamo umirućim bolesnicima – istakao je dr Stojanović.

Prema zvaničnim podacima, u našoj zemlji svake godine od malignih oboljenja oboli 30.000 ljudi, umre 20.000, a samo u prestonici od raka umre pet hiljada ljudi. Zbog toga je, smatraju stručnjaci, otvaranje odeljenja za palijativno zbrinjavanje veliki korak ka humanijem tretmanu onih za koje pomoći nema.

Doktor Stojanović napominje da to nije jedina novina koju planiraju da uvedu, kao i da imaju veliku želju da zemunska bolnica, koja postoji već 226 godina i ima 10 objekata, vrati stari sjaj.

– Oko 120 bolesnika već tri godine ne može da bude primljeno na lečenje, jer tri sprata ustanove ne funkcionišu. Toliko nije radio ni operacioni blok, pa sad završavamo rad na traženju dozvola i odobrenja za njihovo preuređenje. Nevolje imamo i sa starim objektima i opremom. U rešavanju problema puno nam znači pomoć Sekretarijata za zdravstvo i gradonačelnika Dragana Đilasa – rekao je sagovornik "Politike".

Veliki uspeh beleži Služba transfuziologije ove kuće, koja je u trenucima kada druge ustanove kubure sa nedostatkom krvi uspela da protekle godine poveća broj dobrovoljnih davalaca za 25%. Doktorka Vesna Libek, načelnica ove službe, pomoćnik direktora bolnice i zaslužni građanin Zemuna za zdravlje u 2009. godini, kaže da su uspeli da prikupe 3,53 tone krvi, da su pokrili potrebe pacijenata koji se kod njih leče, ali i da su dragocenu tečnost davali drugim klinikama.

– Nijedna operacija nije odložena zbog nedostatka krvi. Postigli smo visok standard u radu i pripremamo se za dobijanje akreditacije koja će nam omogućiti da se i dalje bavimo ovim poslom. Čim se steknu uslovi, najverovatnije već od marta, radićemo i u popodnevnim satima za dobrovoljne davaoce krvi – dodala je dr Libek, naglašavajući da su u 2009. godini obavili 200.000 laboratorijskih analiza i 10.000 specijalističkih pregleda.

Za sledeću godinu dr Dragoš Stojanović najavljuje početak izrade projekta za izgradnju prekosavskog urgentnog centra u jednom delu zemunske bolnice, jer bi njegovim osnivanjem KCS bio rasterećen, a 800.000 ljudi bi na ovom mestu tražilo pomoć zbog urgentnih stanja. U planu je razvoj oftalmološke službe, hiperbarične medicine, onkoloških grana medicine, interventne kardiologije, proširenje odeljenja dijalize... Radiće i na primeni projekta o ranoj dijagnostici i tretmanu raka dojke, a prvi korak ka tom cilju je učešće na humanitarnoj modnoj reviji koja će 14. februara biti održana u Belom dvoru u organizaciji Fondacije princeze Katarine, gde će se sakupljati novac za opremanje savetovališta za lečenje raka dojke u zemunskoj bolnici.


(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 08.02.2010.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.