Izvor: Večernje novosti | Ponedeljak, 25.05.2020.| 09:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pronađena potencijalna nalazišta bora i litijuma u blzini Jagodine

Ilustracija (Foto: Dalton Dingelstad/shutterstock.com)
Australijska kompanija Jadar Resources je u dva istražna bušenja, duga skoro 1.240 metara, na području opštine Rekovac, nedaleko od Jagodine otkrila sastav litijuma i bora koji, po svom sastavu, veoma podsećaju na nalazišta ovih elemenata koje je rudarski kognlomerat Rio Tinto pronašao u nedaleko kod Loznice.

Naime, u dva istražna bušenja, koja su međusobno udaljena oko 1,8 kilometara, pronađeni su indikatori koji upućuju na značajnu mineralizaciju bora i litijuma – elemenata koji su nezamenljivi u sektoru proizvodnje baterija i vozila na električni pogon, saznaju Novosti.

Iz ove kompanije, koja ima tri licence za istraživanja u okolini Rekovca, iako prezadovoljni početnim rezultatima, ističu da je ovo tek početak istraživanja, ali i ističu da početni rezultati obećavaju i ukazuju na postojanje ogromnog mineralnog sistema rude bora i litijuma.

Ova kompanija ima i pet koncesija za istražiavnje zlata u Peruu, gde su pronašli značajne reserve plemenitih metala, ali i u Austriji, gde su, nedaleko od mesta Volsburg pronašli ležište sa 11 miliona tona rude litijuma.

U ovoj australijskoj kompaniji napomonju da su rezultati kod Rekovca veoma slični onima koje je Rio Tinto, koji 2024. godine treba da počne sa eksploatacijom, pronašao nedaleko od Loznice, a reč je o ležištu koje u sebi krije 10% svetskih rezervi litijuma.

Podsetimo, nedavno je i kanadska kompanija Erin ventures započela izradu elaborata rudnih rezervi, što je prvi korak ka dobijanju dozvole za eksploataciju, jer je u rejonu Piskanja, kod napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru pronašla reserve bora i litijuma, što je ležište vredno oko 2 mlrd USD, a rokom eksploatacije od dve decenije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.