NavMenu

Ništa od nižih cena automobila uprkos manjim carinskim stopama na uvoz vozila

Izvor: Blic Ponedeljak, 18.01.2010. 09:09
Komentari
Podeli

Uprkos sniženju carinske stope na uvoz automobila iz EU za 2,5, odnosno 1,8%, vozila u maloprodaji neće bitnije pojeftiniti, smatraju dileri. Pa ipak, mnogi od njih očekuju oporavak ovog dela tržišta, koje je prošle godine bilo u padu za oko 40%.

Zbog primene prelaznog trgovinskog sporazuma, carine za uvoz benzinaca od 1.000 do 3.000 kubika i za dizelaše od 1.500 do 2.500 kubika od 1. januara snižene su za 2,5, a za automobile sa manjom ili većom kubikažom od pomenutih, carine su sa 10,6 umanjene na 8,8%.

Međutim, ovo umanjenje carinskih stopa, kažu dileri, neće bitnije uticati na smanjenje cena vozila. Plastično rečeno, kaže Milan Belin, direktor "Reno Nissan Srbija", ušteda na automobilu čija je vrednost 10.000 EUR sa nižom carinom iznosiće svega 175 EUR.

- A to je u odnosu na prošlogodišnje obaranje carina za 10% simbolična ušteda. Zbog toga ne treba očekivati veću tražnju za automobilima. Prošle godine pad ukupne prodaje vozila u Srbiji bio je oko 40%, a ti rezultati bili bi još gori da nije bilo subvencionisanih kredita za kupovinu "fiata", i prodaje ovih vozila po sistemu staro za novo. Ove godine očekujemo da tržište bude isto kao lane, odnosno da se i ove godine na ukupnom tržištu proda oko 40.000 vozila - kaže Belin.

Bolji rezultati, smatra on, mogli bi da se postignu samo pod uslovom da poraste standard građana, i da banke i lizing kuće ponude bolje kreditne uslove.

- Dok se to ne desi, tražnju na tržištu kao i do sada diktiraće cena, a ne potreba, i u Srbiji će i dalje najprodavaniji automobili biti oni čija se cena kreće između 7.000 i 10.000 EUR. To uostalom potvrđuje i naša prodaja. "Reno" je lane beležio pad za 12, ali je zato "Dačija" zabeležila rast prodaje za 17%- kaže Belin.

Da pad carina neće bitno uticati na pad cena "Škode" za Srbiju. Kao objašnjenje za ovakvo očekivanje Spasović navodi da se niža carinska stopa primenjuje na fabričke cene automobila, zbog čega se prodajna cena vozila umanjuje za jedan do dva odsto.

- Zbog toga ne treba očekivati da će to mnogo uticati na bolju prodaju. Prošle godine smo zbog krize morali da revidiramo svoje planove. Na kraju smo ostvarili prodaju veću za 10% nego što smo očekivali, a najudarniji meseci bili su nam novembar i decembar. Znači počeli su da se osećaju neki pozitivni vetrovi, što bi ove godine i moglo da znači i blagi rast tržišta. Posebno u periodu mart, april kada se održava Sajam automobila - kaže Spasović i dodaje da u ovoj kući očekuju dobre rezultate u prodaji "škode oktavije" za koju su spremili dobra akcijska sniženja.

Branislav Kunić, direktor prodaje u "Autokomercu", gde se prodaju automobile marke "audi" i "folksvagen", kaže da će pad carina ipak uticati na bolju prodaju vozila, jer su kupci u Srbiji postali cenovno orijentisani, pa svako sniženje znači bolju prodaju.

- Naša prodaja lane je bila polovična u odnosu na 2008, pa bismo bili zadovoljni kada bi ove godine prodaja porasla za 20% - kaže Kunić.

Da je pad carina pozitivan pomak ocenjuje i Ljiljana Piljak, v.d. direktora u "Delta auto-moto" u "Delta motorsu", i ističe da bi još značajniji pomak mogao da se očekuje ukoliko bi bilo omogućeno znatno povoljnije finansiranje i niži troškovi osiguranja, a zatim kao što to već i jeste praksa u razvijenijim zemljama, uvođenje stimulativnih mera od strane države za kupovinu novih vozila i vozila sa izraženim ekološkim karakteristikama.

- Automobilski sektor se stabilizuje i u ovoj godini očekujemo rast tržišnog potencijala. Očekujemo i da će novi modeli među brendovima koje zastupamo dati dodatni zamah prodaji. Kada analiziramo prethodnu godinu, videćemo da su popusti i pogodnosti koje su sami uvoznici davali značajno veći u odnosu na ovih dodatnih 2,5% u ovoj godini. U tom smislu prostora za dodatne popuste gotovo da nema, tako da ne treba očekivati ozbiljnija sniženja cena vozila. Realno su moguća samo simbolična pojeftinjenja - kaže Piljak.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 18.01.2010.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.