NavMenu

Proizvođači automobila u Evropi postepeno pokreću proizvodnju

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 27.04.2020. 08:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vasily Smirnov/shutterstock.com)Ilustracija
Posle višenedeljnog prekida proizvodnje zbog epidemije korona virusa, proizvođači automobila u Evropi postepeno pokreću proizvodnju.

Najveći proizvođač automobila na svetu, nemački Volkswagen, najavio je da sutra ponovo otvara fabriku u Volfsburgu.

Ohrabrena opadanjem širenja korona virusa, Nemačka je dozvolila malim radnjama da se ponovo otvore pod uslovom da poštuju striktne mere distanciranja i higijene, a njihov primer slede sada i velike kompanije, prenosi Reuters.

- Mi u Volkswagen-u iskoristili smo petonedeljnu pauzu da se pripremimo za restartovanje proizvodnje - rekao je predstavnik kompanije Bernd Osterloh.

BMW takođe pokreće u ponedeljak proizvodnju u fabrici u Velikoj Britaniji, a sledi otvaranje fabrika u Južnoj Karolini i Meksiku u maju. Radnici će morati da nose zaštitne maske i da drže distancu.

Promenjena su i pravila vožnje u autobusima koji prevoze radnike kada je reč o sedištima i ulasku i izlasku iz vozila, piše Reuters.

Za intenziviranje proizvodnje spremaju se i fabrike Mercedes-Benza u Zindelfingenu i Bremenu.

Za razliku od Italije i Španije, Nemačka nikad nije zabranila proizvodnju automobila, mada su fabrike stale pošto su vlasti ograničle kretanje ljudi i naložile zatvaranje prodavnica automobila zbog čega je pala potražnja.

Fiat Chrysler otvara fabriku Sevel u Italiji sutra, sa planovima da se nastavi 80% proizvodnje.

U Francuskoj Toyota ove nedelje pokreće fabriku u Valensijenu, a Renault je započeo proizvodnju motora u fabrici zapadno od Pariza.

Švedski Volvo otvorio je fabriku u Torslandi, nakon remonta proizvodnog procesa.

- Ekonomija u Evropi je zaustavljena. Za vakcinu treba puno vremena. Važno je da se restartuje proizvodnja na siguran način. Nadamo se da možemo da doprinesemo normalizaciji - rekao je izvršni direktor Volva Hakan Samuelson za Reuters.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.