NavMenu

"Sirmijum" zlatna koka - ostatke Carske palate dnevno poseti između 300 i 400 posetilaca

Izvor: Novosti Utorak, 05.01.2010. 09:41
Komentari
Podeli

Trajna zaštita, stavljanjem pod krov ostataka sirmijumske Carske palate, bio je pravi pogodak. To najbolje dokazuje iznenađujuće veliki broj posetilaca željnih da, konačno, u punom sjaju pogledaju ostatke arheološkog dragulja drevnog "Sirmijuma".

Od kako je polovinom decembra prošle godine otvoren Vizitorski centar, dnevno između 300 i 400 posetilaca, uglavnom sugrađana, obiđe Carsku palatu.

- Poseta je od 9 do 17 sati, a ulaz besplatan - zadovoljan je Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- Raduju već najavljene organizovane grupne posete preko turističkih organizacija. Posebno se spremamo za đačke ekskurzije. Prvih dana ove godine u sklopu celog kompleksa Vizitorski centar Carska palata počeće da radi suvenirnica i kafe.

Otvaranjem Vizitorskog centra pruža se velika šansa gradu za razvoj turizma. Dugo godina unazad dolazile su mnogobrojne opravdane kritike zbog nedovoljne eksploatacije sirmijumskih ostataka kao turističke "zlatne koke".

- Očekujemo da ova turistička godina bude u znaku Carske palate. Grad svoj doprinos daje izgradnjom kružne raskrsnice oko samog lokaliteta, uz nastojanja da preuzmemo brigu i upravljanje objektom - naglašava gradonačelnik Branislav Nedimović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.