NavMenu

I NASA kupuje od "Mikroelektronike" - beogradska firma među najpoznatijim kompanijama u oblasti vrhunskih tehnologija

Izvor: Novosti Četvrtak, 31.12.2009. 09:50
Komentari
Podeli

Nebojša MatićNebojša Matić

NASA, čuveni svetski univerziteti poput američkog Jejla, najpoznatije kompanije - "Sony", "Ferari"... Svi oni su mušterije beogradske "Mikroelektronike", koja proizvodi vrhunske elektronske naprave - mikrokontrolere, bez kojih nijedan savremeni uređaj - od mobilnog telefona, do svemirskog broda ne bi mogao da funkcioniše!

Nebojša Matić (40), diplomirani elektroinženjer, rodom iz Lajkovca, osnovao je pre 11 godina u Beogradu firmu "Mikroelektronika", u kojoj danas ima 43 radnika, uglavnom vrhunskih stručnjaka. Na svetskom tržištu, u izuzetno oštroj konkurenciji, godišnje proda svojih 300 proizvoda iz oblasti elektronike u vrednosti oko milion i po evra!

- Naš slogan je "napravi jednostavno", a cilj je da svi proizvodi budu najbolji, najkvalitetniji na svetu. U tome smo po svemu sudeći uspeli, čim smo postali poslovni partneri najvećih multinacionalnih kompanija iz oblasti elektronike - kaže Matić.

- Na svetskom tržištu, takmičili smo se sa vodećim firmama koje imaju isti proizvodni program. Sada su, uz našu, ostale još samo dve na čitavoj zemaljskoj kugli!

Mikrokontrolere i još oko 300 elektronskih uređaja proizvodi 11 radnika, u adaptiranim prostorijama porodične kuće Matićevih roditelja u Lajkovcu, u svega 150 kvadrata. Čak i u - garaži!

- To što trenutno nemamo odgovarajući prostor za proizvodnju ne znači da ne može dobro da se radi. Od kukanja i čekanja nema koristi, treba zasukati rukave - kaže Matić.

- Nijednog poslovnog partnera iz sveta, doduše, ne smem da dovedem u Lajkovac. Niko ne bi verovao da u takvim uslovima, iz obične kuće u srpskoj varošici, izlazi vrhunska tehnologija kojom se snabdevaju takve kompanije od čijih imena se zavrti u glavi.

Prosek starosti zaposlenih u "Mikroelektronici" je - 30 godina. Nedavno, u ovoj firmi počeo je da radi Parižanin koji je na Sorboni diplomirao programiranje. Na drugoj strani, niko od radnika u proizvodnji u Lajkovcu nije imao dodira sa elektronikom.

- Na veoma skupoj, komplikovanoj mašini perfektno radi momak koji je bio vulkanizer i ne zna ni reč engleskog jezika. U mojoj firmi nije bitna školska sprema, ni struka, već kvalitet rada, sposobnost - kaže Matić.

- Uzalud fakultetska diploma, ako čovek ne zna svoj posao. Ali, rad u "Mikroelektronici" podrazumeva korenitu promenu načina života. Zaposleni počinju da razmišljaju o uspehu, poslu, kvalitetu rada, odgovornosti.

Plate su redovne i visoke za današnje uslove, u dinar izmiruju sve poreze i obaveze državi:

- Godišnje zaradimo oko pola miliona evra i to ulažemo u nove mašine, proizvodnju, opremu. Svake godine, firma raste u proseku za 25 posto, po svim parametrima - kaže Matić.

- Iako je ekonomska kriza, ove godine smo broj zaposlenih povećali za trećinu.

Krenuo u nevolji

- Na ideju da proizvodim mikrokontrolere došao sam za vreme inflacije, 1994. godine, kada sam ostao sa poslednjih 10 maraka u džepu - seća se Matić.

- Obišao sam sve profesore na Elektrotehničkom fakultetu, nijedan nije umeo da mi pokaže kako da mikrokontroler napravim. Uspeo sam bez ičije pomoći da sklopim jedan, koji je, srećom, funkcionisao. Sada, naše proizvode kupuju širom sveta, pobeđujemo na tenderima na kojima učestvuju mnogo veće kompanije.

Problem plac

- Imamo projekat proizvodne hale, ali u Lajkovcu ne možemo da nađemo hektar placa. Iako tu radimo i plaćamo porez, niko nas iz opštine Lajkovac nije kontaktirao, da nam pomogne u traženju lokacije. Očigledno, onima koji sede u lokalnim samoupravama u Srbiji lakše je da pare traže od Beograda, nego da se zainteresuju za firme u svom okruženju. Kupićemo negde 20 ari, sagradićemo kuću u kojoj ćemo da radimo, dok ne podignemo halu.

Mikrokontroleri

Nijedna naprava današnjeg doba ne može da radi bez mikrokontrolera, koji upravljaju brojnim procesima i operacijama. U automobilu ima ih oko 25 i regulišu brojne operacije, od podizanja i spuštanja stakala na vratima, do kočenja... Bez njih ne bi radili ni mobilni ni fiksni telefoni, bela tehnika, daljinski upravljači, svi kancelarijski uređaji, dečje igračke, vojna oprema...

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 31.12.09.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Kada kupujete prvi stan obratite pažnju na porez na prenos apsolutnih prava - Kako da zbog 15 m2 vaši potomci ne izgube pravo na buduće olakšice?

Kada je reč o kupovini stana, nekad kupci nisu svesni da pojedine odluke mogu imati dugoročne posledice, posebno kada je reč o oslobođenju od poreza na prenos apsolutnih prava. Prema zakonu, članovi porodičnog domaćinstva, uključujući decu, mogu ostvariti pravo na poresko oslobođenje, ali postoji jedna ključna stavka koju treba imati na umu: jednom kada se to pravo iskoristi, ne može se ponovo ostvariti. Kako objašnjava advokat

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.