NavMenu

Otvaranje Nacionalne referentne laboratorije za analizu hrane 23. decembra

Izvor: Beta Utorak, 22.12.2009. 10:49
Komentari
Podeli

Nacionalna referentna laboratorija za analizu hrane, hrane za životinje i zarazne bolesti životinja biće otvorena u Beogradu u sutra (23. decembar 2009. godine), najavio je direktor te laboratorije Uroš Ungurović.

U sastavu nacionalne referentne laboratorije, nalaziće se laboratorija za mikrobiologiju hrane, zarazne bolesti životinja, laboratorija za posebno opasne bolesti, za mleko i fitosanitarna laboratorija, kazao je Ungurović na sastanku sa proizvođačima hrane i hrane za životinje u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Naveo je da će laboratorija funkcionisati kao samostalani deo Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Kako je objasnio, cilj centralne laboratorije biće da se ojača mreža regionalnih laboratorija, odnosno da se bolje reguliše kontrola njihovog rada.

Direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić najavio je da će pravilnik o upisu u centralni registar proizvođača i prometnika hranom biti usvojen najkasnije do sredine januara naredne godine, kada će i početi prijavljivanje u registar.

Svi koji se ne budu prijavili u centralni registar do 11. juna 2011. godine, neće moći da se bave proizvodnjom i prometom hrane, naglasio je on.

Pajkić je kazao i da je zadovoljan kvalitetom i bezbednošću hrane u Srbiji, od kako je pre šest meseci usvojen Zakon o bezbednosti hrane.

Broj uzoraka koji su neispravni i ne odgovaraju važećim pravilnicima se kreće ispod 1%, kazao je on i objasnio da je tokom poslednjih pola godine urađeno 60.000 analiza prilikom uvoza hrane, a da je utvrđena neispravnost samo 65 proizvoda, kao i da je na 300 pregledanih pijaca utvrđena neispravnost samo četiri uzorka.

Sekretar Odbora za poljoprivredu PKS Milan Prostran kazao je da bi naredne godine trebalo da se donese poseban zakon o hrani za životinje, koji bi bolje regulisao tu oblast.

- Zakon je napisala PKS, a dostavljen je Ministarstvu poljoprivrede, koje se pozitivno izjasnio o njemu - rekao je Prostran.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.